Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tobias Lindberg: Dubbelfel om fimpar.

I behov av askkopp.Bild: Claudio Bresciani/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Miljontals cigarettfimpar rinner rakt ut i Öresund via Helsingborgs dagvatten. Ännu fler kan det bli.
SVT uppmärksammade på tisdagen hur dykprojektet Havsresan, som kartlägger läget under vattenytan, upptäckte omfattningen under sitt arbete i staden. Fimpar som slängs i dagvattenbrunnar hamnar ofta i Sundet där de kan skada vattenlevande djur eftersom cigarettfilter blir till mikroplast i naturen.
Men det är naturligtvis inte av illvilja som så många kasserar rökverk i brunnar. Snarare lär det ofta vara feltänkta försök att visa hänsyn till gatumiljön där fimparna likväl står för 70 procent av nedskräpningen, enligt kommunens egen inventering. Till råga på allt befaras problemet bli ännu större framöver i såväl havet som staden. Stadsbyggnadsförvaltningen pekar på hur den nya tobakslagen driver ut fler rökare på gatorna.
Någonstans måste de fimpa. Och eftersom portabla askkoppar ännu är ganska ovanliga tycks då fler än fimpslängande rökare tänka fel.
Genom lagändringen i juli blev ansvariga för allmänna verksamheter, lokaler och utomhusområden inte bara skyldiga att sätta upp skyltar om rökförbud – de ålades även att ta bort askkopparna.
Hur tänkte lagstiftarna där?
Rökarna är knappast slarvigare i Helsingborg än på andra håll. Årligen slängs cirka en miljard fimpar i landets utemiljöer och inte ens med de effektivaste kampanjer och avvänjningsprodukter lär alla svenskar ge upp sin rykande last. Folk kommer att fortsätta röka på gator och torg. Flanörers behov av att fimpa blir till och med större när de nu möter fler miljöer där rökning inte går an.
Askkopparna borde då inte bli färre, utan snarare fler. Inte minst i anslutning till rökförbudsskyltar, så att den som har en tänd cigarett inte blir lika lockad att fimpa på gatan eller i närmsta dagvattenbrunn.
Gå till toppen