Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ung EVS-are glänste i sin blågula debut

18-årige anfallaren Max Petersson utsågs till matchens lirare, när EVS-aren gjorde en oväntat tidig debut i landslaget.

Max Petersson har ett år kvar på volleybollgymnasiet, men den här veckan gör 18-åringen sina första matcher i seniorernas landslag.Bild: Niklas Gustavsson
På damsidan har Engelholm dominerat svensk volleyboll under flera år, men nu har klubben även fått en ny landslagsspelare på herrsidan. Det handlar om 18-årige Max Petersson, yngst i det blågula gäng som just nu är ute på en miniturné i Polen och Makedonien.
– Det har ju varit mitt mål, att komma med i seniorlandslaget, men jag måste erkänna att jag blev förvånad när jag fick kallelsen. Det här har definitivt gått snabbare än jag räknat med, säger den färske debutanten.
Förbundskaptenen Per-Erik Dalqvist, senast lyckosam tränare i Hylte/Halmstad men med ett förflutet som ledare i både EVS och ÖVK, har ärligt talat inget större program att jobba med.
Sverige hoppade till och med av vårens spel i European League och den här sommaren blir det bara knappt tre veckors träning och matchande, betydligt mindre än konkurrerande nationslag.
– Landslaget hade en samling även i maj, men då var jag inte med, konstaterar Max Petersson. Så visst är det här ganska lite, förbundet satsar ju för tillfället mest på tjejerna och det är väl okej. Förhoppningsvis kan vi vara med i Silver League nästa år.
Samtidigt genomgår herrlandslaget en tuff generationsväxling; storstjärnan Marcus Nilsson är en av dem som gjort sitt i blågult, och där är Max Petersson ett av de stora framtidsnamnen. I den korta Europa-turnéns första match – där polska MOS Wola Warsawa i måndags kväll fick stryk i fyra set; 25–18, 25–16, 25–15, 29–27 – utsågs ängelholmaren rentav till matchens lirare.
– Alla spelare är ju lite bättre än vad jag är van vid, men på träningarna har jag känt att jag hänger med riktigt hyfsat. Nu spelar jag mest vänsterspiker, så det gäller att få till servemottagningen.
Nu väntar ytterligare några matcher, bland annat mot EM-klara Makedonien, innan landslagsspelarna är hemma i Sverige igen. I slutet av augusti väntar sista läsåret på RIG, volleybollgymnasiet i Falköping, och sedan – ja, hur ser framtiden ut?
– Jag har egentligen inte funderat så mycket på det, men det är klart att jag vill spela i elitserien och då helst i något av topplagen. Men vi får se, säger Max.
Max Petersson är för övrigt ensam NV-skåning i den här landslagstruppen. EVS-aren Alfred Brinks beachpartner Joel Andersson, Örkelljungas nye libero, var också uttagen, men han har tackat nej, för att kurera ett knä.

Ovanligt med EVS-are i herrlandslaget

Engelholm har fostrat en rad kvinnliga landslagsspelare, med systrarna Anna och Isabelle Haak i spetsen, men på herrsidan är det betydligt ovanligare med EVS-are i blågult. Centern Erik Knutsson, som senare gick till Linköping, står noterad för 32 A-landskamper i förbundets officiella statistik och det är mest i det här sammanhanget. Daniel Rydén var dock förste EVS-are i herrarnas landslag; i slutet på 90-talet gjorde han nio matcher under sin tid i Hylte, och några år senare fick även Jacob Persson, när han spelade i Team Valla, chansen i blågult.
Gå till toppen