Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Iran har inte bett om att angöra grekisk hamn

USA har uttryckt ”starka önskemål” till den grekiska regeringen om att inte bistå den iranska oljetanker som satt kurs mot grekiska Kalamata. Men Grekland har inte ens tagit emot någon ansökan från Iran om att fartyget ska få lägga till i en grekisk hamn, enligt en talesperson för sjöfartsdepartementet.

Den iranska oljetankern Adrian Darya 1, som tidigare hette Grace 1, här utanför Gibraltar i helgen.Bild: Marcos Moreno/AP/TT
Adrian Darya 1, tidigare Grace 1, beslagtogs av den brittiska marinen förra månaden men fick i söndags lämna Gibraltar. Sjödatatjänsten Marine Traffic uppger att destinationen för skeppet ska vara Kalamata i Grekland. USA hade krävt att Storbritannien åter skulle beslagta tankern.
Nu varnar Washington i stället Grekland för att all hjälp till den iranskflaggade tankern betraktas som att ge stöd åt en terrorstämplad organisation. USA anser att Adrian Darya 1 kan kopplas till bland annat penningtvätt och terrorbrott.
Grekland tycks dock ovetande om Irans avsikter.
– Fartyget håller låg fart och det finns fortfarande inget formellt tillkännagivande att det är på väg till Kalamata, säger en icke namngiven talesperson för sjöfartsdepartementet i Aten.
USA:s utrikesminister Mike Pompeo beklagade på måndagen i en intervju med Fox News att Adrian Darya fick lämna Gibraltar.
Gå till toppen