Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vegansk fond kryddar New York-börsen

Den som vill göra helt veganska fondval kan snart vända sig till USA och New York-börsen.

New York-börsen. Arkivbild.Bild: Mark Lennihan/AP/TT
Vegn, som fonden heter, kommer att öppnas för handel under september och enbart handla med företag som kan garantera att deras produkter framställts helt utan att djur farit illa.
Det finns redan en lång rad fonder på börsen som handlar etiskt och hållbart enligt så kallade ESG-analyser. Fonder som stadigt har blivit mer populära och nu representerar var fjärde investerad dollar på börsen, enligt den ideella organisationen Forum for Sustainable and Responsible Investment. Men fram till nu har ingen fond tagit steget fullt ut och agerat efter veganska principer.
Vegn ska rata alla företag som ”förlitar sig på exploatering av djur”, vilket inkluderar alla som gör djurförsök och använder animala produkter. Även samtliga företag som använder fossilt bränsle, plast och kemikalier avsedda för jordbruket portas, vilket gör att 43 procent av de 500 största företagen sållas bort.
Riktlinjerna gör att de flesta företag som riktar sig till konsumentmarknaden inte kan tas med.
– Saker som kläder och skotillverkning innehåller så mycket animala produkter, säger Claire Smith på Beyond Investing, som ligger bakom fonden.
Gå till toppen