Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Danska politiker rasar mot ”respektlös” Trump

Förolämpande, barnsligt och respektlöst. Reaktionerna på Donalds Trumps inställda Danmarksbesök har inte låtit vänta på sig.

Donald Trump är inte populär i Danmark i dag. Arkivbild.Bild: Alex Brandon/AP/TT
Många danska politiker använder sig av den amerikanske presidentens egen favoritkanal för att uttrycka sina åsikter.
Rasmus Jarlov, Det Konservative Folkeparti, skriver på Twitter några timmar efter Trumps besked att han som dansk och konservativ har väldigt svårt att förstå: ”Av någon anledning utgår Trump från att en (självständig) del av vårt land är till salu.”
Att han sedan ställer in besöket ser Jarlov som en förolämpning.
Pia Kjaersgaard, grundare av Dansk Folkeparti, kallar det inställda besöket oförskämt mot ”det danska folket och Drottningen, som bjudit in. Fullständig brist på respekt och bildning.”
Hennes partiledare Kristian Thulesen-Dahl tycker att det hela är en fars och att motiveringen till det uteblivna besöket låter som ett aprilskämt.
Partikamraten Sören Pind anser att Donald Trump kan ställa in besöket helt och hållet, inte bara skjuta upp det. ”Vi har fullt upp med annat”, skriver han på Twitter och tillägger:
Kristian Jensen, tidigare utrikesminister från Venstre, kallar situationen ”totalt kaos”.
”Det har gått från en möjlighet till stärkt dialog mellan allierade till diplomatisk kris. Alla borde veta att Grönland inte är till salu”, skriver han.
– Trump lever på en annan planet. Självgod och respektlös, kommenterar Enhedslistens partiledare Pernille Skipper.
Rufus Gifford, tidigare amerikansk ambassadör i Danmark ber både Danmark och Grönland om ursäkt.
”Han bad drottningen om en inbjudan till ett statsbesök. Hon bjöd in honom. Han accepterade. De har väntat honom i veckor på slottet. Danmark och Grönland avfärdar hans fåfänga projekt. Han nonchalerar hela landet. Han är ett barn.”
Carl Bildt skriver att det inställda besöket är ”bortom absurt”.
”Trump gör ett statsbesök hos en sedan länge allierad beroende av om landet är berett att ge upp delar av sitt territorium”, twittrar han.
Kungahusets kommunikationschef Lene Balleby bekräftar det inställda besöket för DR.
– Det var en överraskning, mer har vi inte att säga om saken.
Trump skulle ha besökt Köpenhamn 2–3 september.
Gå till toppen