Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Här kan du se veteranmotorcyklar i helgen

175 klassiska veteranmotorcyklar rullar till helgen på skånska vägar. Då arrangeras Skåne rundt med start och mål vid Örenäs slott.

Tidpunkterna utmed den 50 mil långa banan är ungefärliga passertider.
Rallyt för motorcyklar som har minst 74 år på nacken vilar på gamla anor. Redan 1912 kördes det som tillförlitlighetstävling med start och mål i Helsingborg.
Och sedan 1970 anordnas ett årligt rally som i år rullar på vägar i nordvästra och mellersta Skåne.
– Därmed är det 50-årsjubileum i år, och landshövdingen Anneli Hulthén kommer att vara prisutdelare på söndag, berättar Lennart Olsson, ordförande i arrangerande MCHK, Motorcykelhistoriska klubben, Syd, som klarar arrangemanget med hjälp av ett sextiotal ideellt arbetande funktionärer.
175 mc-ekipage av äldre modell rullar i helgen på skånska vägar.Bild: Foto: Privat
Årets Skåne rundt har två ekipage i antikklassen. Det är två tyska mc-förare, Martin Scholl som kör en fransk Griffon från 1902 och Horst Nordmann som kör en tysk Allright från 1904.
Dessa är också först ut bland 175 startande när motorcyklarna rullar i väg från hotell Örenäs med första start klockan åtta på lördag morgon. De kör sedan (se kartan intill) via Saxtorp, Höör, Tyringe och Åsljunga med mål och övernattning i Båstad från klockan 15.
Under söndagen finns inplanerat ett stopp på Åkesholms gård utanför Kågeröd d'är det arrangeras en nostalgisk skördedag.Bild: Foto: Privat
På söndag klockan åtta väntar dag två på Bjäre- och Kullahalvön, där man bland annat passerar Torekov, Ängelholm, Mölle hamn, Höganäs och skördedagen på Åkesholms gård utanför Kågeröd innan hela rundan avslutas vid Örenäs slott där prisutdelning sker klockan 15.30.
Här delas bland annat ut lagpris och pris i de olika klasserna som även samlar deltagare från Danmark, Norge och Litauen.
Klubben har även räknat ut deltagarnas medelålder, 61 år, med spannet 22–80 år. Och de kör på motorcyklar som är i genomsnitt av 1932 års modell.
Deltagande ekipage är i genomsnitt av 1932 års modell.Bild: Foto: Privat
Gå till toppen