Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Historia skrevs när orienterare intog Söderåsens nationalpark

Aldrig tidigare har en orienteringstävling, från start till mål, genomförts i Söderåsens nationalpark. Men i söndags var det dags.

811 orienterare tävlade i medeldistans i Söderåsens nationalpark.Bild: Hugo Mattsson
Det var Rävetofta OK i Svalöv som tillsammans med OK Silva i Kävlinge stod som arrangör.
Och varför inte testa något nytt?
Det tyckte Sten Segerslätt som sitter med i förbundsstyrelsen och är aktiv orienterare i moderklubben Rävetofta OK. En dispensansökan skickades till länsstyrelsen för att få arrangera tävlingen i Söderåsens nationalpark.
– I förbundsstyrelsen diskuterar vi mycket. Vår arena är ju skogen men den tillgången blir mer och mer begränsad av andra intressen, jakt och så vidare, säger han.
Enligt Sten Stenslätt har aldrig ett totalarrangemang i orientering arrangerats i en nationalpark i Sverige, så det var ett långskott.
Aldrig tidigare har en hel tävling i orientering genomförts i en nationalpark i Sverige.Bild: Hugo Mattsson
Men länsstyrelsen gav grönt ljus, och 811 deltagare intog nationalparken i söndags för att tävla i medeldistans.
– Vi har nästan 600 arrangemang i Sverige om året, OS-ringen och så vidare. Men aldrig har det genomförts i ett sådant här totalarrangemang inom en nationalparks gränser. Parkering, duschar, vi byggde upp toaletter med mera, säger Sten Segerslätt och poängterar att de har tagit hänsyn till naturvärdena.
– Vi lade inga banor där vi har skyddade arter till exempel.
Nationalparkschefen Jesper Witzell har varit involverad under hela processen inför tävlingen.
– Vi har haft en bra dialog, de är väldigt lyhörda för vilka områden om är känsliga, lämpliga, och tåliga för den här typen av aktiviteter.
– Oftast handlar det om var orienteringskontrollerna ska placeras. Jag kan förklara att här är det mindre lämpligt på grund av att det är känsligt. Men andra områden är tåliga och där finns inga hinder för att lägga en bana.
Nationalparken har haft orientering tidigare, men bara vissa kontroller, inte hela tävlingar med parkering och tävlingscentrum som den här gången.
– Jag har inspekterat nu i efterhand platsen där själva tävlingscentrumet och startplatserna var och kommit fram till att det ser väldigt väl städat ut. Inga som helt slitage som påverkar naturvärdena.
Sten Segerslätt ser tävlingen som något mer än en engångsgrej.
– Vi hoppas detta blir ett prejudicerande fall för andra länsstyrelser i Sverige att tillåta arrangemang i nationalparker.
”Jag har inte varit ute och besökt kontrollpunkterna i skogen, det ska jag göra på fredag eller början i nästa vecka. Sen ska jag åka ut i oktober tillsammans med representanter från klubben och diskutera om det var väl valda punkter så vi lär oss gång för gång”, säger Jesper Witzell.Bild: Hugo Mattsson
Gå till toppen