Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Moa Berglöf: M har inte plats för en mobbare.

Bild: Stina Stjernkvist/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Ett påhopp på Carl Bildt (M) var vad som krävdes för att Moderaternas partiledare Ulf Kristersson skulle reagera på riksdagsledamoten Hanif Balis twittrande. Det säger en del om partiets acceptans för somligt, och hårda gräns för annat.
Det var igår kväll som Bali, i ett meningsutbyte med Sydsvenskans Olle Lönnaeus om Bildts möte med Irans utrikesminister, skrev att den förre utrikesministern "inte lyckats ha rätt om ett enda utrikespolitiska skeende någonsin", att han är en "ihärdig Erdoganist" och "non-grata i Balkan".
För dem som har följt Hanif Balis framfart i sociala medier de senaste åren framstår inte det här som några särskilt hårda ord. Vi talar ändå om en person vars främsta näring tycks komma ifrån just den sortens språkliga provokationer, och värre, även om udden vanligtvis är riktad åt andra håll och framför allt mot invandrare. Men de delarna av Balis twitterhistorik tycks inte störa Kristersson tillnärmelsevis lika mycket som när riksdagsledamoten nu riktade giftpilarna mot moderatnestorn Bildt.
Men frågan är om inte också annat ligger bakom Kristerssons yrvakna reaktion.
I en artikel i Expressen i lördags (17/8) säger en anonym M-företrädare: "Hanif har blivit så stor och mäktig. Man tänker tre gånger innan man säger något negativt om honom, för han kan ställa till stora problem." Acceptansen för Balis sätt kommer att sluta illa för partiet, menar andra.
Har Kristersson råd med den oron i de egna leden? Har partiet plats för en mobbare?
Nu kommer Hanif Bali att få lämna ett antal uppdrag i riksdagen. Kommer det att göra någon skillnad?
Att döma av tidigare försök till repressalier – Bali har både sparkats ur partistyrelsen och tvingats till paus från sociala medier – spelar det ingen roll vad Ulf Kristersson gör.
Så länge Hanif Bali är kvar i partiet kommer det att sluta illa.
Gå till toppen