Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Taylor Swift ska spela in sina gamla skivor – igen

Taylor Swifts sex första skivor bytte tidigare i somras ägare i en affär som sångerskan och låtskriverskan sade sig vara ”ledsen och äcklad” över. Nu kommer motdraget. Taylor Swift planerar att spela in musiken igen.

Genidrag, eller bara knasigt? Taylor Swift ska spela in sina gamla hitlåtar igen.Bild: Danny Moloshok
Avslöjandet görs i en intervju med amerikanska CBS som ska sändas i samband med att Swifts nya album ”Lover” släpps till helgen.
Anledningen till världsstjärnans besvikelse över försäljningen av låtkatalogen var framförallt att köparen var den kände managern Scooter Braun. I samband med att affären offentliggjordes i slutet av juni skrev Swift ett långt blogginlägg där hon i detalj gick igenom hur hon menar att Braun försökt sabotera hennes karriär genom åren. Bland annat genom att delta i hånen mot henne i sociala medier i samband med att hennes långa fejd med paret Kanye West och Kim Kardashian nådde sitt klimax 2016.
Scooter Brauns medieföretag Ithaca Holdings fick rättigheterna till Taylor Swifts sex första album efter att ha köpt hennes tidigare skivbolag Big Machine för cirka 300 miljoner dollar.
”I flera år har jag bett om en chans att äga mitt eget material. I stället fick jag ett erbjudande om att åter skriva kontrakt med Big Machine Records och 'förvärva' ett album i taget, ett för varje nytt jag lämnade in”, skrev Swift bland annat i blogginlägget.
En smärre storm utlöstes i sociala medier där många kändisar ställde sig på popstjärnans sida. Men en del av Scooter Brauns klienter som Justin Bieber och Demi Lovato valde att stödja honom.
Taylor Swifts fans, så kallade ”swifties”, har uppmanat till en bojkott på bland annat Spotify och andra streamingsajter av sångerskans tidigare material. Detta för att Scooter Brauns bolag inte ska tjäna några pengar på förvärvet av låtkatalogen.
För de fans som inte äger gamla fysiska exemplar eller köpta nedladdningar av skivorna blir en sådan taktik självklart ohållbar i längden. Nu verkar Swift med sina planerade nyinspelningar ha en lösning på gång. För fansen är nyheten sannolikt både spännande och konfunderande. Sedan hennes självbetitlade debutalbum släpptes 2006 har Taylor Swift gjort en rejäl musikalisk resa från country till ett modernare popsound. Om nyinspelningarna blir exakta återskapningar av sina förlagor eller något helt annat återstår att se.
Taylor Swift bytte i slutet av förra året skivbolag till Universal Music Group, sannolikt till en mer förmånlig deal rent rättighetsmässigt.
Gå till toppen