Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Två veckor efter stadshussprängningen – ännu ingen gripen

Det har gått två veckor sedan explosionen i stadshusentrén. Polisen arbetar med utökade resurser, men ännu är ingen person gripen.
Däremot finns en tydligare bild kring de tre mordförsöken.

Sprängning vid stadshusentrén krossade många glasrutor.Bild: Sven-Erik Svensson
Det var klockan 23.03 på onsdagskvällen för två veckor som polisen fick larm om en explosion vid entrén till stadshuset.
Tidigt tillsattes resurser från både regionalt och nationellt håll för att lösa fallet, och första helgen hölls 140 förhör. Men några tydliga svar finns ännu inte.
– Vi arbetar med samma intensitet fortfarande. Det har hållits fler förhör men jag har svårt att säga hur många. Sen går vi också igenom och sammanställer inkommet material, säger Tina Anderberg som är polischef i Landskrona.
Ingen person är gripen och hon vill inte säga om polisen misstänker att det är en eller flera personer som har utfört brottet.
– Det kan jag inte uttala mig om. Vi har några teorier men det är inget som vi kan kommentera. Vi jobbar fortfarande ur ett brett perspektiv.
Tina Anderberg, polischef i Landskrona.Bild: Peter Frennesson
Att polisen inte har tagit några fler tydliga framsteg i utredningsarbetet tycker Tina Anderberg är naturligt.
– Utredningar tar ju tid. Det är inget man löser på några veckor i regel, om det inte är enklare saker. Det ligger i sakens natur att det tar tid.
– Efter att vi säkrat upp all bevisning som kan finnas är det ett tålmodigt arbete att lägga pusslet. Vi fångade mycket i början, sen är det mycket kvar som handlar om att hantera allt det som har kommit in.
Fortfarande tror man inte att det finns någon koppling till de tre mordförsöken som inträffade nio dagar tidigare. En man sköts i benet i korsningen Östergatan-Bredgatan, ett explosivt föremål hittades på Föreningsgatan och en explosion inträffade i en lägenhet på Tranchellsgatan.
Även fönsterrutor några våningar upp krossades efter explosionen vid entrén till stadshuset.Bild: Sven-Erik Svensson
Utredningsarbetet med de brotten har gett tydligare svar.
– Där har vi en ganska klar bild över händelseförloppet, de större delarna. Och vi är ganska på det klara med vilka kriminella konstellationer som är inblandade, säger Tina Anderberg.
Precis som med stadshussprängningen är utredningsarbetet intensivt.
– Där handlar det om att att föra saker och ting i bevis. Men några detaljer kring det kan vi inte yttra oss om.
Läs också Polisen gjorde 140 förhör i Landskrona under helgen
Läs också Skånepolisen lovas nationell hjälp för att lösa sprängdådet
Läs också Polischefen: Ingen direkt koppling till pågående insatser mot kriminella
Gå till toppen