Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Folkökningen överträffade förväntningarna

I Bjuv väntades en befolkningsökning, men i prognosen räknade man försiktigt. Efter halvårsskiftet får man göra en justering. ”Vi har fått i gång flyttkedjorna” säger kommunalrådet Anders Månsson (S).

Kommunen rustar för att möta behoven hos ett ökande antal unga barnfamiljer. I sommar togs första spadtaget på nya Brogårda förskola i Bjuv. Bakom förskolebarnen syns byggledaren Joakim Strid, Christer Landin (S) och projektledaren Dan Arvidsson.Bild: Jakob Thorell
– Halvårsvis är vi där där vi skulle ha varit till nyår. Vi har haft en förhållandevis stor inflyttning och det beror väl på att det har byggts. Man kan väl säga att vi har fått i gång flyttkedjorna, säger kommunstyrelsens ordförande Anders Månsson (S).
För kommunen innebär det ökade skatteintäkter, men också större behov av samhällsservice.
– Det är glädjande, men sätter också press på oss. Det handlar om att leverera bra verksamhet, skola, vård och omsorg, gator och vägar. Det jobbar vi med och vår personal ligger i för att det ska fungera, säger Anders Månsson.
När Statistiska centralbyrån (SCB) summerar befolkningssiffrorna vid halvårsskiftet visade det sig att Bjuv och Örkelljunga hör till de kommuner i Skåne där befolkningen hittills ökat mest under 2019. Här är det också fler personer som fötts än som avlidit under samma tid.
I Bjuv väntades en befolkningsökning, men man valde att hålla nere siffrorna något när underlag skulle presenteras för politikerna. Nu visar det sig att kommunen halvvägs in på året redan ökat med 135 personer, när man räknat med 141 personer på ett helt år.
– I våra budgetförutsättningar i våras räknade vi med en viss försiktighet. Nu kommer vi att göra en uppdatering, säger ekonomichefen Samuel Sköld och tillägger att ökningen förklaras av inflyttning i nya bostäder.
Fler familjer med små barn innebär högre tryck på kommunens förskolor. I början av juli togs första spadtaget till Nya Brogårdaskolans förskola.
Chefen för barn- och utbildningsförvaltningen, Madeleine Peyron, tror inte kommunen kommer att få problem med att ge barn plats i förskolan inom ramen för garantitiden på fyra månader.
– Vi klarar att ta emot våra barn. Det har vi lyckats med och det kommer vi att lyckas med framöver också.
I Ekeby ska skola och förskola byggas om och byggas till. Förvaltningen gör också en översyn av lokaler i hela kommunen.
– Man vill ha lokaler som gör att man kan bedriva kvalitativ verksamhet. Just nu är det i Ekeby man ser att det kommer stora kullar, vi har extra fokus där just nu, säger Madeleine Peyron.
Fakta

Så mycket har befolkningen ökat hittills i år

Bjuv 135 (invånarantal 15 636)

Örkelljunga 92 (invånarantal 10 266)

Klippan 79 (invånarantal 17 679)

Perstorp 32 (invånarantal 7 511)

Åstorp 14 (invånarantal 16 001)

Källa: SCB

Gå till toppen