Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Helsingborg bör utropa klimatnödläge.”

Det finns inga globala utsläpp. Alla utsläpp sker någonstans lokalt. Därför måste politiker på lokal nivå fokusera på de utsläpp som kommunen kan påverka. Det skriver de två miljöpartisterna Marcus Friberg, kommunalråd, och Lena Östholm-Munkberg, MP-ordförande i Helsingborg.

Miljöpartiet vill göra vegetariskt till norm i skolorna, med möjlighet att beställa kött som tillval, skriver artikelförfattarna.Bild: Sven-Erik Svensson
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Helsingborg bör utropa klimatnödläge. Det finns de som menar att det är en panikartad åtgärd. Vårt svar är: ju längre politiker i en stad som Helsingborg väntar, desto större blir risken för panik.
Vi hade gärna räddat hela världen, men vi måste börja med oss själva och med den kommun vi verkar i.
På Miljöpartiets initiativ har numera alla invånare i Helsingborg möjlighet att lämna förslag till stadens politiker via kommunens hemsida. Att utlysa klimatnödläge är ett medborgarförslag, inskickat av en person som bor i Helsingborg.
Miljöpartiet vill stärka medborgarförslagens möjligheter att påverka politiken. Därför lyfter Miljöpartiet nu in medborgarförslaget om klimatnödläge i kommunfullmäktige genom att ställa en fråga till kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson (M) som han ska svara på vid kommunfullmäktiges sammanträde den 27 augusti.
Det finns inga globala utsläpp. Alla utsläpp sker någonstans lokalt. Därför måste politiker på lokal nivå fokusera på de utsläpp som kommunen kan påverka.
Förutom att utropa klimatnödläge behöver Helsingborg genomföra en rad reformer för attdra ner på sin klimatpåverkan. Kommunen måste minska sina utsläpp av fossila bränslen genom kraftfulla åtgärder. Här är några av de vi föreslår:
• Ett grönt investeringspaket. För 2020 föreslår Miljöpartiet närmare 100 miljoner kronor i ett grönt investeringspaket. Det gör att fler våtmarker kan anläggas, fler naturreservat inrättas och fler träd planteras i kommunen. Vi vill också fortsätta att öka antalet solceller genom att satsa sammanlagt 35 miljoner kronor på solceller som placeras på taken till kommunala byggnader. Stadens styrande minoritet, allianspartierna, har tagit bort en sådan tidigare satsning i sin investeringsbudget.
• Vegetariskt som norm. Idag är kött normen när det gäller måltider som kommunen står för, vegetariskt ses som en avvikelse och får beställas separat. Miljöpartiet vill göra vegetariskt till norm i skolorna, med möjlighet att beställa kött som tillval. På så sätt får den som inte gör något tillval en köttfri måltid. Ett sådant tillvägagångssätt medför valfrihet för eleverna. Inget förbud, vi vänder på steken, så att säga.
• Lokala färdplaner. Fossilfritt Sverige är en satsning som drogs i gång av regeringen under förra mandatperioden. Det fungerar som en plattform mellan offentliga aktörer, företag och andra aktörer som vill göra Sverige fritt från fossila bränslen. På nationell nivå har över tio sektorer tagit fram egna färdplaner för att bli fossilfria. I Helsingborg är flera branscher fossilberoende trots att de behöver ställa om. Miljöpartiet vill därför införa en liknande modell med lokala färdplaner som utgår från den av kommunfullmäktige redan antagna klimat- och energiplanen för Helsingborg.
Vi lever idag alla över våra tillgångar och har därför ett ansvar att rädda naturen och värna ekosystem.

Marcus Friberg

Lena Östholm-Munkberg

Marcus Friberg (MP) är kommunalråd i Helsingborg.
Lena Östholm-Munkberg är MP-ordförande i Helsingborg.
Gå till toppen