Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nya hyreshus driver på befolkningsökning i Örkelljunga

På torsdagen var det officiell byggstart för 38 nya lägenheter i Ejdernkvarteret, samtidigt som allt fler föds i eller flyttar till Örkelljunga. ”Det är jättehärligt att man satsar, det ger en attraktionskraft till Örkelljunga” säger kommunstyrelsens ordförande Christian Larsson.

Fyravåningshusen på Ejdern har 32 hyreslägenheter, nu byggs 38 till i två snarlika huskroppar, fast med sandfärgat tegel.Bild: Niklas Gustavsson
Mitt i Örkelljunga centrum, ett stenkast från affärer och bussar, byggs det lägenheter som aldrig förr. Under det senaste decenniet har ett tidigare sågverksområde exploaterats med både ett höghus och radhuslängor. Bostadsföretaget 3Hus från Åstorp har färdigställt två fyravåningshus med 32 hyreslägenheter och i går sattes spaden i marken för ytterligare två hus.
Den här gången blir det fler lägenheter, som istället är mindre till ytan. 30 av hyresrätterna ska bli tvårummare med en boyta på mellan 50 och 58 kvadratmeter. Resterande åtta blir ettor på 30 till 36 kvadratmeter.
– Vi vill locka till oss dem som flyttar hemifrån. Men även äldre vill gärna ha mindre lägenheter, säger Mikael Sjunnesson på 3Hus.
Hyresgästerna i de redan inflyttade husen var både unga och äldre, med övervikt på pensionärer. Nu sneglar man mot de som väntas börja jobba vid växande och kommande företag vid Skåneportens utökade områden för handel och industri.
Christian Larsson (M), Mikael Sjunnesson från byggherren 3HUS, Stefan Andersson, Bra invest och Fredrik Löfvenberg, platschef för BAB, tog de symboliska spadtagen tillsammans.Bild: Niklas Gustavsson
– Hyreslägenheter kan ge nyanställda en möjlighet att prova att bo i Örkelljunga. Trivs man så vill man kanske köpa hus, säger han.
Örkelljungas kommunalråd och kommunstyrelseordförande Christian Larsson (M) gläds åt befolkningstillväxten i kommunen, som hittills i år delvis berott på ett födelseöverskott. Enligt kommunens egen analys kom omkring 30 procent av de som flyttade in till kommunen 2018 från andra delar av Skåne.
– Vi såg ett trendbrott redan förra året och den viktigaste anledningen tror vi är nybyggnation. När man bygger så skjuter det på inflyttningen. Står det still är ökningen inte lika stor, säger han.
Nya bostäder skapas framför allt i form av lägenheter, medan försäljningen av villatomter är fortsatt trög. Nyligen gav en majoritet i kommunstyrelsens arbetsutskott klartecken till byggföretaget Hamiltone som vill bygga marklägenheter nära campingen vid Hjälmsjön och det egna lilla bostadsföretaget Örkelljungabostäder bidrar med några parhus i Eket, det första egna byggprojektet på många år.
Den befolkningsstatistik som presenterades i dagarna gällde första halvåret av 2019, men trenden ser ut att fortsätta för Örkelljungas del. Enligt Christian Larsson kan man följa ökningen månad för månad.
Mikael Sjunnesson på 3HUS berättade på torsdagen för kringboende och inbjudna om byggprocessen som väntar ett år framåt.Bild: Niklas Gustavsson
– I förra veckan var vi 10 304 invånare, det var 130 plus hittills i år. Och tittar vi på kommunens hyresvärdar så är det inte mycket tomt.
Bra invest är moderbolag i den koncern som både äger 3Hus och bygg- och anläggningsföretaget BAB som ska uppföra de nya husen.
Vd Stefan Andersson konstaterar att det fortfarande finns mer att göra på Ejdernområdet, där en överenskommelse med kommunen gjordes redan 2016.
– Då var tanken att hela området skulle exploateras, det här är andra etappen av fyra. Fungerar det här så finns det inget som hindrar att vi fortsätter. Växer kommunen med 150 människor om året är det rimligt att anta att det behövs 30 till 40 nya lägenheter vartannat år, säger han.
Illustrationen visar hur de färdiga huskropparna kommer att stå, med centrum uppåt i bild. Under den första delen av byggtiden kommer vägen till höger i bild att vara delvis avstängd av säkerhetsskäl.Bild: Illustration: 3HUS
Läs också Minskad invandring ger lägre folkökning i Skåne
Gå till toppen