Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Moa Berglöf: Salvinis huvudvärk.

Selfies på agendan för Italiens inrikesminister Matteo Salvini.Bild: Carmelo Imbesi
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Varje gång det var dags för val stoppade han ner en skiva mortadellakorv i valkuvertet. "De tar allt annat från mig, då kan de lika gärna ta den här också", förklarade den italienska kommuntjänstemannen för sin lilla dotter, som i sin tur återberättar historien för mig.
Italiens stigande arbetslöshet och usla ekonomi, med en statsskuld som är mer än dubbelt så hög som EU:s budgetregler tillåter, är ett stort bekymmer för ett EU på väg in i lågkonjunktur. Och för de förvisso djupt luttrade italienarna.
Inte blir det bättre av kaoset i politiken. Stärkt av framgångarna i EU-valet, och med premiärministerposten i sikte, försöker högerpopulisten inrikesminister Matteo Salvini tvinga fram ett nyval. Häromdagen lämnade premiärminister Giuseppe Conte * in sin avskedsansökan efter att Salvini hotat med misstroendeomröstning.
Att något sådant var i görningen misstänkte många redan i början av augusti, när Salvini åkte på turné till landets södra badstränder. För att vinna ett nyval behöver han sno röster från Femstjärnerörelsen, och de rösterna finns just där.
Men det kommer inte att bli någon enkel match.
När jag i somras besökte Palermo, en av de städer där Lega blev mindre än Femstjärnerörelsen i EU-valet, var motståndet mot Matteo Salvini tydligt på var och varannan husvägg, med slagord som "Aldrig med Salvini" och "Salvini parasit". Paradoxalt, kanske, i en del av Italien som ofta är första anhalt för flyktingbåtarna som kommer via Lampedusa.
Men motståndet handlar dels om historien – Palermo har alltid varit en migrantstad. Dels om att Salvini, trots att han kapat ordet "Nord" från sitt Lega, representerar de rika norra delarna. Och kanske framför allt om att Italiens usla ekonomi drabbar det fattiga Sicilien hårdast.
Även populister kan genomskådas med ett kritiskt öga. Badturnéer till trots.
Texten är rättad. Tidigare påstods felaktigt att Femstjärnerörelsen är Contes parti. Men Conte är opolitisk.
Gå till toppen