Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tjuvar tömde flera värdeskåp på ett boende

Sju boende på Ljunghaga fick sina värdeskåp tömda. Nu har både Höganäs omsorgs och anhöriga polisanmält stölderna. Efter händelsen har enhetschef på boendet gjort en lex-Sarah-rapport.
– Enligt rutiner ska vi rapportera om det finns risk för missförhållande, säger Åsa Edahl.

Förra måndagen upptäckte personal på boendet Ljunghaga att flera av de boende blivit utsatta för stölder.Bild: Maria Berkmo
Det var förra veckan som en undersköterska på demensboendet Ljunghaga upptäckte att pengar fattades från ett värdeskåp hos en av de boende. Det uppdagades när den boende skulle åka iväg med anhöriga.
Undersköterskan tog då beslutet att kolla igenom värdeskåpen hos alla de sju brukarna på avdelningen – det visade sig då att pengar var stulna från alla sju. Sammanlagt stals 3076 kronor.
Efter att Åsa Edahl, enhetschef på Ljunghaga, kontaktat alla anhöriga har händelsen polisanmälts, både av enhetschefen och av de anhöriga.
En lex Sarah-rapport har även skickats in till socialnämnden i Höganäs som sedan beslutar att göra en utredning och anmäla händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.
– Enligt rutiner ska vi rapportera om det finns risk för missförhållande, eller vi ser att det är ett missförhållande, för den enskilde individen. Vi har inlett en lex Sarah-rapport som sedan skickats vidare till utredare i socialförvaltningen.
Vet ni om det är någon utifrån som stulit pengarna eller misstänker ni någon ur personalen?
– I nuläget kan jag inte uttala mig om det då det pågår en utredning hos både polisen och socialförvaltningen.
Har ni vidtagit några åtgärder efter händelsen?
– Det har vi faktiskt gjort. Vi har börjat se över möjligheten att inte ha kontanta medel och använda en annan hantering, i form av kort. Jag har även låst de kontanter som finns i mitt skåp efter att ha haft en god dialog med anhöriga. Detta är kortsiktiga åtgärder medan vi ser över vad vi kan göra för något på längre sikt, säger Åsa Edahl.
Gå till toppen