Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Bolsonaro leker med elden.

"Jag brukade kallas Kapten Motorsåg, nu är jag Nero, som bränner ner Amazonas", har Jair Bolsonaro sagt i ett försök till skämt.Bild: Eraldo Peres
Detta är tidningens huvudledare. HDs hållning är oberoende liberal.
Amazonas, världens största regnskog, härjas av tusentals skogsbränder. Men Brasiliens president Jair Bolsonaro verkar vara mest störd över dem som oroar sig för följderna.
"Vårt hus brinner, bokstavligen", skrev den franske presidenten Emmanuel Macron på Twitter och föreslog att bränderna i Amazonas skulle diskuteras när ledarna för världens främsta industrialiserade ekonomier, G7, under lördagen samlas i Biarritz i Frankrike.
Detta högst rimliga och påkallade förslag mottogs inte väl av Bolsonaro, som utmärkt sig genom att i arroganta ordalag förringa klimathotet.
Att ta upp frågan till diskussion på ett möte där övriga länder i regionen inte får delta "påminner om en kolonial mentalitet som inte hör hemma i det 21:a århundradet", sade den brasilianske presidenten i ett tal.
Men samtidigt som Bolsonaro ryter åt andra att inte lägga sig i har han tvingats medge att Brasilien saknar resurser att effektivt bekämpa bränderna och utreda vad som orsakat dem.
Krisen har fått Bolsonaro att kolportera rena konspirationsteorier om att bränderna kan vara anlagda av miljöaktivister på grund av indragna bidrag och i syfte att få honom och hans regering att framstå i dålig dager.
Som om han inte klarade den saken själv, utan hjälp.
En troligare förklaring till bränderna är att den brasilianska regeringens överseende med regnskogsskövling gett dem som sysslar med olaglig avverkning uppfattningen att det är fritt fram.
Skogsbränder är inte ovanliga i Amazonas. Det exceptionella detta år är antalet. Brasiliens statliga rymdforskningsinstitut har hittills i år registrerat totalt närmare 73 000 bränder. Jämfört med motsvarande period i fjol är det en ökning på 83 procent. Det är även det högsta antal som registrerats sedan institutet för sex år sedan började föra statistik över bränderna.
Också i Ryssland, i Sibirien, rasar skogsbränderna för fullt och har så gjort i över en månad. Hittills har skog motsvarande en yta lika stor som Norrbotten – eller nästan lika stor som Småland – brunnit ner.
Höga temperaturer på över 30 grader i kombination med hårda vindar har gjort att de sibiriska skogsbränderna varit ovanligt omfattande denna sommar. Hållningen från Kreml var länge närmast en axelryckning: låt det brinna, det brinner ju alltid om somrarna.
Det är knappast någon slump att det är i länder styrda av machomän, den ryske presidenten Vladimir Putin och Jair Bolsonaro, som denna nonchalans visas upp.
Bränderna orsakar gigantiska utsläpp av växthusgaser – samtidigt som stora skogsarealer, som annars skulle ha bundit koldioxid, förstörs.
När Amazonas krymper påverkar det klimatet, balansen rubbas med svårförutsägbara konsekvenser som följd, lokalt, regionalt och globalt. Detta är inte ett framtida skräckscenario, utan något som händer just nu.
Alla utsläpp är lokala, men får också globala följder. Dessa jättelika bränder är den kanske tydligaste illustrationen. Det är inte bara Brasiliens framtid Bolsonaro leker med. Det kan vara hela mänsklighetens.
Gå till toppen