Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Farligare på fjället när vädret blir varmare

Plötsliga stormar och kraftigt regn som leder till fler olyckor och räddningsinsatser i de svenska fjällen ­­­­­­— Naturvårdsverket larmar om att det kan bli farligare att fjällvandra i takt med klimatförändringarna.

Människor på tur längs en markerad vandringsled i Sälenfjällen i november. Arkivbild.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Uppvärmningen av jordens medeltemperatur kan leda till ytterligare negativa konsekvenser, och den här gången riktas uppmärksamheten mot säkerheten i fjällmiljön som riskerar att försämras med ett varmare klimat.
Temperaturökningarna väntas nämligen bli större i fjälltrakterna än i resten av Sverige, och allra störst i norra Norrlands fjälltrakter, enligt Naturvårdsverkets rapport.
– Vi kan redan nu se en ganska omfattande påverkan i själva fjällmiljön, framför allt på våra glaciärer som smälter och har blivit betydligt mindre på bara några år, säger Per-Olov Wikberg som arbetar som samordnare på Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd.
– Klimatförändringarna kommer att ske successivt, men trenden är tydlig.
Till stora delar handlar farhågorna om att högre temperaturer kan leda till fler extrema väderhändelser i fjällen, det vill säga kraftiga stormar och kraftigt regn som antingen leder till olyckor eller tvingar fjällräddningen att rycka ut oftare för att förhindra dem.
– Mer smältvätten innebär ökade risker när personer ska vada över åar och älvar. Det finns också broar som ligger efter fjälledarna som kan komma att förstöras av större vattenflöden. Framtidens fjällbesökare behöver vara förberedda på att det kan ske fler extrema väderhändelser, säger Wikberg.
Fjällräddningen undersätter omkring 500 personer varje år. Många av dem har stukat foten eller blivit sjuka. Det är vanligt att vädret är den huvudsakliga anledningen till utryckningarna.
– Vi genomför ofta utryckningar när folk inte kan klara sig själva i dåligt väder. Får vi ett hårdare och besvärligare väder kan det innebära en större belastning på fjällräddningen, säger Wikberg.
Ökade temperaturer kan dessutom innebära ekonomiska konsekvenser för rennäringen, om det regnar mer under vintern, enligt Naturvårdsverket.
– Vintertid är renarna beroende av renlav och fönsterlav för att överleva. Marklaven måste vara tillgänglig för renen genom att gräva i snön, men i och med varmare och våtare vintrar har renskötseln i många år haft problem med isbelagda betesmarker. Det kan innebära en stor ekonomisk börda att stödutfodra renarna under vintern, säger Wikberg.
Fakta

Naturvårdsverkets rapport

Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd har intervjuat 19 experter om hur klimatförändringarna kan påverka miljön och säkerheten i de svenska fjällen. Intervjuerna ligger till grund för rapporten "Fjällsäkerhet i ett förändrat klimat".

Rapporten tar avstamp i SMHI:s klimatscenario RCP 4,5 som räknar med att medeltemperaturen vintertid i norra Norrlands fjälltrakter ökar med omkring 3 grader fram till 2030, jämfört med medeltemperaturen 1960-1991.

Källa: Naturvårdsverket

Gå till toppen