Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Företag i Bjuv eldade avfall – polisanmäls för miljöbrott

Miljöinspektörerna kom på personalen från ett mindre företag i Bjuv med att elda avfall på gården. Nu är företaget polisanmält för misstänkt miljöbrott.

Med polisanmälan skickades flera bilder som visar hur avfall lagrades och aktivt eldades upp på platsen.Bild: Söderåsens miljöförbund
En privatperson slog på onsdagen larm om illaluktande brandrök från en fastighet i Bjuvs kommun.
Inspektörer från Söderåsens miljöförbund besökte adressen och fann två personer som bäst hålla på med att elda upp avfall i en stor tunna på gården, varifrån det bolmade svartgrå rök.
Personerna uppgav själva att de arbetade på ett företag där man eldade skräp från verksamheten ungefär två gånger i veckan på liknande sätt.
I elden kunde inspektörerna observera allt från metalldelar och kablar till burkar. Bredvid låg plast, papper och kablar som såg ut att vara på väg att eldas upp.
En anmälan om miljöbrott har upprättats och ska nu utredas av polisen.
Eldning av avfall är förbjudet enligt lag. Förutom att miljöfarliga ämnen kan släppas ut och skada miljön och människors hälsa, så är tanken att material som vi kasserar ska återvinnas och energin som finns i det tas tillvara.
Enligt miljöinspektör Helen Osbjer på Söderåsens miljöförbund händer det relativt ofta att människor ringer till dem och frågar om eldning av avfall.
– Då informerar vi om att man bara får elda trädgårdsavfall, och bara vissa tider på året. De brukar nöja sig med det.
Fotnot: Man får elda mindre mängder trädgårdsavfall inom detaljplanelagt område, förutom mellan 1 april-30 september. Läs mer här.
Gå till toppen