Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Forskare: Samtalet med Trump ett mästerstycke

Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) har pratat i telefon med USA:s president Donald Trump. Enligt danska utrikesdepartementet var samtalet konstruktivt – och en professor kallar Frederiksens diplomati i kontroversen med Trump för ”mästerlig”.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen.Bild: Henning Bagger/Ritzau/TT
– Hon har klarat alla tentor i internationell diplomati på hög nivå, säger professor Martin Marcussen, som forskar vid Köpenhamns universitet i diplomati och internationell förvaltning, till nyhetsbyrån Ritzau.
Enligt etermediebolaget DR diskuterade de båda ledarna behovet av att utveckla samarbetet mellan länderna och hanteringen av gemensamma säkerhetspolitiska utmaningar.
Samtalet sker efter Trumps inställda statsbesök i Danmark. Han skulle ha besökt Danmark den 2–3 september, men det avvisande svaret om ett amerikanskt köp av Grönland blev för mycket för honom.
Martin Marcussen påpekar att Danmark har ingenting att vinna på att världens mäktigaste politiker fortsätter att gå runt och vara purken på landet och på att Frederiksen sagt att ett köp av Grönland är en ”absurd diskussion”.
Men nu en kommunikationskanal skapats, säger Marcussen.
– Det är ett mästerstycke.
Gå till toppen