Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Henrik Larsson: ”Hur kan det vara okej i vår bransch att behöva utstå det mesta?”

Under fredagen meddelade Helsingborgs IF att Henrik Larsson lämnar sitt tränaruppdrag med omedelbar verkan. I en intervju med Kvällsposten förklarar han sitt beslut.

Henrik Larsson.Bild: LUDVIG THUNMAN
Cupmatchen mot Oskarshamn, som HIF förlorade med 1–2, blev Henrik Larssons sista som tränare för klubben. Under hemresan fattade han sitt beslut.
– Kritik har jag inga problem med att ta, men när det börjar bli mer än så […] Då försvinner lusten. Jag håller på med detta för att jag älskar fotboll. När man får detta emot sig så tar det en jävla energi. Det blir inte roligt längre, säger Henrik Larsson till Kvällsposten, och betonar att det är de påhopp som han fått utstå i sociala medier som blev droppen.
– När jag går på stan i Helsingborg är det inget annat än kärlek. Det är så det fungerar. Det är alltid lätt att trycka in något anonymt på en dator. Det är samhället vi lever i. Det är alldeles för enkelt att slänga ur sig vad som helst om mig, säger han.
Henrik Larsson återkom överraskande som tränare för HIF den 16 juni i år, när klubben valde att sparka dåvarande tränaren Peo Ljung – lite mer än två och ett halvt år efter att HIF åkt ur allsvenskan med Larsson vid rodret.
Under Larssons ledning tog HIF sju poäng på de tre första matcherna, men sedan tog det stopp. På de fem senaste matcherna har det bara blivit en poäng, 1–1 borta mot bottenkollegan Falkenberg.
Placeringsmässigt har laget avancerat något efter sommaruppehållet, men det har inte räckt för att hålla kritiken borta.
– Vi är nykomlingar i allsvenskan. Helsingborg har inte varit en storklubb under de senaste fem åren. Det trycket som man sätter på laget, det är inte bra. Hur är det att prestera i en sådan miljö? Hur kan det vara okej i vår bransch att behöva utstå det mesta? Det är en fråga jag gärna ställer öppet. Hur kan det vara okej när det inte är okej någon annanstans? säger Henrik Larsson.
Tidningen har varit i kontakt med Henrik Larsson som hälsar att han inte vill prata.
Gå till toppen