Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kosovo vill gripa kosovoserbisk nationalist

Demonstranter i Serbiens huvudstad Belgrad kräver att mordet på den kosovoserbiske politikern Oliver Ivanovic klaras upp. Arkivbild.Bild: Darko Vojinovic/AP/TT
Kosovo har utfärdat en internationell arresteringsorder för Milan Radoicic – en av ledarna för ett kosovoserbiskt nationalistparti som öppet stöds av Serbien – som misstänkt för ett mord i januari 2018 på en moderat kosovoserbisk politiker. Då sköts Oliver Ivanovic ned på öppen gata utanför sitt partis högkvarter i den etniskt delade staden Mitrovica.
Två poliser ur Kosovos serbiska minoritet greps i fjol i utredningen av mordet.
Arresteringsordern för Radoicic kommer knappast att förbättra de redan kärva relationerna med Serbien. Radoicic, som tidigare förnekat inblandning i mordet, bor i Serbien och syns ofta ha överläggningar med president Aleksandar Vucic.
Mellan 40 000 och 50 000 etniska serber bor i den tidigare serbiska provinsen Kosovo, vars totalt cirka 1,8 miljoner invånare i huvudsak är etniska albaner.
Gå till toppen