Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tobias Lindberg: Låt inte brexit kosta mer för Sverige.

Stephen Barclay.Bild: Matt Dunham
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Frågorna var fler än svaren när EU-minister Hans Dahlgren (S) på fredagen träffade brittiske brexitministern Stephen Barclay. Mycket är ännu oklart kring vad som händer när Storbritannien lämnar EU. Men åtminstone på en punkt står effekten fullständigt klar: resterande medlemmar kommer att få högre EU-avgift. Inte minst Sverige.
Idag ligger den svenska medlemsavgiften på 0,7 procent av BNP något under genomsnittet inom unionen. EU-kommissionen föreslår därför en höjning med 40 procent under de kommande åren.
"Sverige är ett av de rikaste EU-länderna och det är inte mer än rättvist att Sverige betalar sin del av EU-budgeten", säger kommissionens generaldirektör Gert-Jan Koopman till Ekot.
Men det finns goda skäl att fortsätta invända. Det är en förhandling det handlar om. Och som regeringen påpekar finns det ingen anledning att betala ut fullt bidrag till länder som vägrar att ta sitt ansvar för flyktingmottagningen inom unionen. Sverige bör också fortsätta att hålla emot när andra länder vill utveckla EU i federalistisk riktning.
Dessvärre blir den dragkampen svårare framöver när Storbritannien inte längre finns som svensk bundsförvant. Men omöjlig är den inte och ytterst bör Sverige ha beredskap för att lägga in sitt veto i budgetförhandlingarna.
Det finns inget skäl att kravlöst se på medan EU-budgeten sväller. Britternas utträde borde tvärtom ses som ett naturligt tillfälle för kvarvarande medlemmar att diskutera hur de gemensamma pengarna kan användas mer effektivt.
Gå till toppen