Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Omdömeslöst att ta med Greta Thunberg på den här färden

Som sjöovan atlantseglare i en 18 meters kappseglingsbåt över Atlanten lever Greta Thunberg farligt. Det menar Staffan Anderberg.Bild: Kirsty Wigglesworth
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Nu är Greta Thunberg ute och seglar. Inte på Kanholmsfjärden i Stockholms skärgård, utan över Atlanten. Men är denna transatlantiska färd omdömesgill?
Greta är ett barn, enligt FN:s Barnkonvention. Hon må ha ett gott omdöme i Klimatfrågan - likvärdigt en myndig (18 år) och icke omyndigförklarad. Men som sjöovan atlantseglare, med sin far Svante Thunberg och några besättningsmän i en 18 meters kappseglingsbåt över Atlanten, lever hon farligt.
Hon kan också utsätta många andra (sjöräddningspersonal på flyg, helikoptrar, fartyg) för faror. Man kan ifrågasätta såväl hennes eget omdöme, som hennes föräldrars ansvar för sitt barn.
Min egen erfarenhet grundar sig på mer än ett halvsekel av segling, flera färder med fartyg Göteborg - New York (i stiltje och storm) samt erfarenhet av sjöräddningsuppdrag i Marinen runt Gotland under 70-talet. Men många andra - Sjöräddningen, Kustbevakningen, Försvaret med flera - har mera samlad kunskap både teoretiskt och i praktiken.
Först kommer sjösjuka. Cirka 5 procent av befolkningen blir inte sjösjuka. Några få procent vänjer sig inte vid sjösjuka, De riskerar allvarlig uttorkning och måste genast ”sättas i land” (källa: Marinnytt). Övriga lider ofta ett helvetes kval av yrsel, kräkningar och apati några dagar innan sjösjukan går över. Sjösjuketabletter hjälper oftast inte.
Modigt då, att trots allt som oerfaren på detta sätt ta sig över Atlanten? Nej!
Dessvärre är det omdömeslöst av Greta och, enligt min mening, även oansvarigt av hennes föräldrar. Hybris?
Slutligen. Klimatfrågan är alldeles för viktig för att vi ska stå och se när våghalsar driver sig själva och andra i fördärvet. Tid för vuxna att ta ansvar!
Läs gärna hamnen.se och dess chefredaktör, tävlingsseglaren Gustav Morin.

Staffan Anderberg

Gå till toppen