Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Pågatågens personal får tätare kisspauser

De anställda på Pågatågen får rätt att gå på toaletten efter två och en halv timmes arbete – inte efter fem timmar. Det har Arbetsmiljöverket beslutat.
Arriva tänker dock överklaga eftersom beslutet ses som ett dråpslag för hela tågbranschen.

Ett pågatåg har stannat till vid Rosengårds station i Malmö. Tiden är dock för knapp för de ombordanställda att uppsöka en personaltoalett.Bild: Johan Nilsson/TT
Toalettstriden mellan tågoperatören Arriva och Sekofacket har pågått i mer än två år. Sekos skyddsombud krävde vid en inspektion under 2017 att lokförare, tågvärdar och kundvärdar skulle få tillgång till en personaltoalett efter två och en halv timmes arbete.
– Det har ju skapat problem för våra medlemmar att dela toalett med alla resenärer. Det är inte alltid som toaletterna ombord på tågen fungerar. Dessutom är ju toaletterna ofta upptagna av en resenär när tåget stannar, säger Lars-Åke Persson, ordförande för Sekoklubben på Arriva.
Arbetsmiljöverket menar i sitt beslut att det finns gott om personallokaler med toalett längs de olika pågatågslinjerna och att det därför är fullt realistiskt med paus på tio minuter.
Enligt webbsajten "I huvudet på en lokförare" har Arriva invänt att personalen i nödfall kan kontakta trafikledningen och stanna tåget om de behöver gå på toaletten. Lokförarna accepterar inte detta, eftersom det skulle skapa förseningar och stress på grund av arga resenärer.
Lars-Åke Persson ser ärendet som en fråga om "hur länge personalen egentligen kan hålla sig".
– Vissa kan och vissa kan inte hålla sig i fem timmar. Vårt krav bygger på ett avtal som Kommunal nått inom bussbranschen. Att hålla sig i 2,5 timmar är rimligt enligt den bedömning som vi gjort. Inom den tiden ska våra medlemmar ha tillgång till en personaltoalett.
Arriva befarar att Arbetsmiljöverkets beslut kan få orimliga följder för såväl schemaläggning som Skånetrafikens tidtabeller. Arriva har fram till den 31 januari 2020 att rita om personalens tjänstgöringsturer. Därför har företaget valt att överklaga beslutet.
”Arbetsmiljöverkets beslut är ett beslut som kommer att påverka inte bara verksamheten på Pågatågen utan hela tågbranschen. Arriva har därför valt att överklaga Arbetsmiljöverkets beslut i ärendet tillsammans med Almega”, skriver affärsområdeschef Mattias Wrangtorp i en intern kommentar till de anställda vid Pågatågen.
Gå till toppen