Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Hög tid att sluta sälja ut säkerheten.

Ryska gasledningsrör i Karlshamn.Bild: Johan Nilsson/TT
Detta är tidningens huvudledare. HDs hållning är oberoende liberal.
Landets säkerhet får inte vara till salu. En självklarhet? Jovisst, men det var först i veckan som regeringen tog initiativ till att omsätta den här insikten i praktiken:
En utredning tillsattes i torsdags för att föreslå möjligheter för regeringen att stoppa utländska direktinvesteringar. I dagsläget finns ingen lagstiftning som kan hindra svenska företag från uppköp från andra länder. Säkerhetspolisen, Säpo, har vid flera tillfällen pekat på risken med detta. Satsningar från till exempel Kina och Ryssland visar sig inte alltid vara så oskyldiga som de först kan verka. I känsliga lägen finns risken att uppköpta verksamheter ser till ägarländernas intressen framför Sveriges.
Häromåret ställdes frågan på sin spets då politiker på Gotland och i Karlshamn ville hyra ut hamnar till det ryska gasledningsprojektet Nord Stream 2. Regeringen kallade till sig ledningarna för de båda kommunerna för att försöka få dem att avstå från uthyrningen. Statsråden lyckades övertala gotlänningarna att inte hyra ut Slite hamn, men Karlshamnspolitikerna lät sig inte bevekas. Kommunen gick vidare med uthyrningen.
"Det här påverkar Sveriges försvarsmakt i negativ mening", konstaterade försvarsminister Peter Hultqvist (S).
Men han kunde inte göra mer än att försäkra sig om att Säpo och försvaret har rätt att göra kontroller i hamnen.
Lika bakbunden var regeringen när kinesiska investerare, med kopplingar till landets styrande kommunistparti, uttryckte intresse för en djuphamn i Lysekil.
Som Säpochefen Klas Friberg påpekat har svenska myndigheter och företag varit naiva i säkerhetsfrågor. Någon lagstiftning på området har inte funnits sedan 1992. Men det är en "naivitet som nu blåst bort", försäkrar inrikesminister Mikael Damberg (S). Fast det lär dröja några år innan regeringen åter får juridiska möjligheter att stoppa direktinvesteringar från utlandet. Utredningens slutbetänkande behöver inte lämnas förrän i november 2021.
Visst behöver åtskilliga aspekter vägas in i utredningsarbetet. För ett exportberoende industriland som Sverige är det viktigt att vara öppet för investeringar. Men det är minst lika viktigt att regeringen kan agera om en satsning kan anses försämra landets säkerhet.
Det var naturligtvis ingen tillfällighet att den tidigare lagstiftningen slopades just i början av 1990-talet. När östblocket föll ansågs hotbilden försvinna. Den uppfattningen föranledde ju också en tokbantning av försvaret. Det misstaget är Försvarsmakten i full gång med att rätta till. Då ska det inte heller få dröja så länge innan regeringen får möjlighet att stoppa utländska direktinvesteringar.
Utredaren Sten Heckscher, tidigare ordförande i Högsta förvaltningsdomstolen, borde få snävare tidsramar. Det är illa nog att lagstiftningen inte redan finns på plats. Sverige borde aldrig ha fått försättas i lägen med risk för att säkerheten säljs ut.
Gå till toppen