Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

MP-politiker vill se fler demensplatser i äldreomsorgen

Inte bara Valltorp utan även övriga privata boenden saknar tillstånd för demenssjuka. Det uppger MP-politikern Lena Östholm Munkberg, som nu åter driver på för fler demensplatser i Helsingborg.

Helsingborg har betydligt färre demensplatser i äldreomsorgen än jämförbara kommuner. Det slog vård- och omsorgsförvaltningen själv fast i en utredning redan 2015 och den politiska nämnden beslutade att demensplatserna skulle bli fler.
Då var andelen demensplatser i Helsingborg fem procent medan fyra jämnstora kommuner hade mellan 23 och 60 procent. Även om andelen har ökat i Helsingborg så är den fortfarande låg. En generell bedömning är att minst 60 procent av de som bor på vårdboende har demensproblematik.
– 2015 beslutades att öka andelen demensplatser på stadens boenden till cirka 14 procent, vilket fortfarande var lågt sett till jämförbara kommuner. Vid utgången av 2018 visade det sig att andelen bara är elva procent, säger Lena Östholm Munkberg (MP), ledamot i vård- och omsorgsnämnden.
Lena Östholm Munkberg (MP), ledamot i vård- och omsorgsnämnden.Bild: Foto: Privat
De senaste turerna nu i sommar kring vårdboendet Valltorp, som drivs av privata Attendo, handlade delvis också om demensplatser. Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, kritiserade Valltorp på flera punkter, bland annat för att det saknas tillstånd att ta emot demenssjuka.
Läs också Hård kritik mot Attendo-boende – personalen svarar inte på alla larm
– Enligt Ivo har inget av stadens sex privata vårdboenden något sådant tillstånd. Stadens vårdboenden, både kommunala och privata, har blandade avdelningar för personer med och utan demensdiagnos. Ivo beviljar enligt uppgift inga tillstånd för verksamheter med blandade avdelningar. De uppfyller inte kriterierna för en god, säker vård och omsorg. Äldre med demens ska ges möjlighet till en säker tillvaro med personal i sin närhet och en anpassad boendemiljö, säger Lena Östholm Munkberg.
Hon har tidigare skrivit en motion i ämnet och frågan utreds. Förslaget handlar både om att utöka antalet platser, att upprätta en plan efter den nationella demensstrategin om samarbetet mellan sjukvården och social omsorg samt att Helsingborgs stad ska delta i samverkan med Region Skåne.
Gå till toppen