Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Moa Berglöf: Vellinge är ingen storstad.

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i MalmöBild: Moa Dahlin
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Malmö ligger i botten när Dagens Samhälle rankar de svenska storstadskommuner som är mest och minst inkluderande. Enligt tidningens definition: hur väl kommunerna uppfyller Agenda 2030-målen om fattigdom, ojämlikhet och inkludering.
Men medan det ser illa ut för Malmö är läget desto ljusare för Svedala (plats 14), Lomma (11), Staffanstorp (10) och Vellinge (9), hinner jag läsa jag innan det är något som skaver till i uppfattningsförmågan.
Storstadskommuner? Sedan när blev Staffanstorp en storstad? Vet Svedalaborna om att de bor i en metropol?
Men skrattet fastnar liksom i halsen. Varför jämföra på det här sättet?
Malmö har nästan tio gånger fler invånare än Vellinge, den högst placerade skånska kommunen. I Malmö är medelåldern 38,4 år, Vellingeborna i snitt fyra år äldre. Var tredje Malmöbo är utrikesfödd, i Vellinge inte ens var tionde. Och så vidare.
"Vi har en befolkning som sticker ut", tvingas Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) förklara för tidningen.
Malmös problem med inkludering må vara stort. Men det är ingen nyhet. Att betydligt mindre, och mer välmående, skånska kommuner inte har samma utmaningar borde inte heller vara det.
Gå till toppen