Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Privat ambulans får fortsätta i Lund och Landskrona

Det privata ambulansföretaget Samariten får fortsätta köra i Lund, Landskrona och Mellanskåne. Det borgerliga regionstyret river upp tidigare S-MP-beslut om att ta tillbaka ambulansdriften till Region Skåne.

Förutsättningen stod klar redan i juni. Då meddelade Sverigedemokraterna att de svängt i frågan och förordade att Region Skåne ska fortsätta upphandla ambulansdriften i distrikt 2 (Lund-Landskrona) när Samaritens kontrakt går ut 2021.
Regionledningen skriver nu i en debattartikel i KvP att de på regionstyrelsens sammanträde 5 september kommer att rösta för SD:s förslag.
Samariten har ambulanser stationerade på flera orter i distrikt 2, bland annat i Löddeköpinge.Bild: Albin Brönmark
Skåne har fyra ambulansdistrikt. Två av dem drivs i offentlig regi, Malmö och Helsingborg, två drivs av privata bolag, Samariten i Lund-Landskrona och Premedic i östra Skåne.
Socialdemokraterna gick till val 2014 med ett löfte om att ta tillbaka all ambulansverksamhet till Region Skåne. Med stöd av SD återtogs distrikt 1, Malmö, 2018 och det fanns S-MP-beslut om att återta distrikt 2 efter Samariten.
Men majoriteten har svängt, när SD nu ändrat sig. I juni sade regionrådet Marlen Ottesen (SD) till Sydsvenskan och HD:
– Vi har sett hur ambulansverksamheten i Malmö och Helsingborg, som är i egen regi, har stora bemanningsproblem. Och att de privata verksamheterna har fått gå in och täcka upp. Därför tror vi att en blandform med både privat och offentlig drift är säkrare
Det borgerliga regionstyret som tog över makten efter valet 2018 har hela tiden velat fortsätta upphandlingen i ambulansdistrikt 2.
”Vi i alliansstyret välkomnar detta besked” skriver regionstyrelsens ordförande Carl Johan Sonesson och regionråden från L, C och KD.
Gå till toppen