Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Heidi Avellan: Svårt att hitta ord inför skotten som dödar.

Avspärrning vid Sergels väg.Bild: Patrick Persson
Mitt i den ordnade idyllen, i solskenet en varm sensommardag i Slottsstaden. Nära två skolor, där dagen precis har börjat.
Där skjuts en ung kvinna. Som bär sin två månader gamla baby i famnen.
Det låter som upptakten till en kriminalserie på tv. Men är alltså hur denna vecka började i Malmö.
Det är svårt att hitta ord som fångar det här, men ohyggligt är en början. Overkligt.
Polisens teori är att dådet var riktat mot kvinnans man, en känd kriminell.
Hur som helst är det ytterligare en påminnelse om att skjutningarna har blivit en del av vardagen på ett sätt som ingen kunde föreställa sig för bara några år sedan.
Det spelar mindre roll om polisens teori stämmer och det handlar om vedergällningar i den undre världen – skotten dödar dem de träffar. Denna gång alltså en nybliven mamma.
Polisen jobbar intensivt. Den kan behöva mer resurser – och ska då få dem. Nya metoder behöver också diskuteras, lagar kan behöva ses över. Det är politikernas ansvar. De måste agera. Nu.
Kriminella gäng, uppgörelser med vapen i hand eller vedergällningar får aldrig bli det nya normala. Det här måste bekämpas, på alla sätt. Statens främsta uppgift är att skydda medborgarna.
En vanlig måndag i Malmö ska ingen behöva vara rädd att gå ut.
Det här en opinionstext från ledarredaktionen. Tidningens politiska hållning är oberoende liberal.
Gå till toppen