Annons

Annons

”Att arbetare har vissa rättigheter är varken givet eller självklart.”

Opinion

Helsingborg måste även på hemmaplan leva upp till stadens Fairtrade-certifiering som syftar till att genom rättvis handel förbättra arbets- och levnadsvillkor för odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom, skriver Claudia Velasquez (V), ledamot i Helsingborgs kommunfullmäktige.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Sedan 2013 är Helsingborg en Fairtrade City, vilket är en diplomering till kommuner som engagerar sig för etisk konsumtion.

Bild: undefined

Annons

Det pågår ett systematiskt utnyttjande av arbetare och därför behöver Helsingborgs kommun satsa mer på information till både företag och invånare om vilka lagar och regelverk som gäller i Sverige.

Föreställ dig att du flyttar till ett annat land för att arbeta och att du där får ett jobb.

När du blev anställd fick du ingen garanti för att du ska få full lön under den period du ska stå till förfogande. Istället får du timlön när du blir inkallad.

Eftersom du är anställd av ett bemanningsföretag kallar det dig när du behövs. Några av dina kollegor har gått med i facket, men efter det har de inte fått lika många timmar eller inget jobb alls.

Lönen är 40 kronor i timmen. Jobbet står för din bostad, ett rum på 9 kvadratmeter som kostar 3 000 kronor i månaden. Summan dras från din lön. Ibland måste du dela rummet med en annan arbetare som också betalar 3 000 kronor i månaden.

Du får ingen extra ersättning för obekväm arbetstid, så kallat OB-tillägg. Inne i den fabrik där du jobbar är det kallt och svåra arbetsförhållanden.

Ovanstående är verklighet för migrantarbetare i Helsingborg som jag har träffat.

Många unga arbetare, oavsett bakgrund, har liknande erfarenheter av den så kallade gig-ekonomi erbjuder korta anställningar istället för fasta anställningar, något som i slutänden också ger en sämre pension.

Att de som arbetar har vissa rättigheter på sina jobb är varken givet eller självklart. Visst finns det lagar, men hur de efterlevs är en annan sak. Det gäller både inom den offentliga sektorn, till exempel Helsingborgs kommun, och i det privata näringslivet.

Genom åren har missförhållanden uppenbarats inom bland annat hemtjänsten, äldreboenden och på socialkontor.

Vissa grupper arbetare drabbas speciellt hårt, till exempel unga personer och utländska arbetare.

Kommunanställda kan få hjälp av facket. Skyddsombud kan larma om missförhållanden och gå vidare till Arbetsmiljöverket. Och den minimilön som Kommunal har sagt okej till ligger på 23 090 kronor, timlönen ska vara cirka 140 kronor.

Men inte alla arbetsplatser har fackliga avtal och skyddsombud. Vid internationella jämförelser är svensk fackföreningsrörelse stark. Men den är svagare än någonsin tidigare om man tittar på den fackliga anslutningsgraden, det vill säga hur många som är medlemmar i ett fackförbund. Med hjälp av bemanningsföretag blir det lättare att byta ut de arbetare som vågar kräva sina rättigheter.

Vad kan då politiker som är aktiva på lokalplanet göra för att komma åt problemen? Vänsterpartiet vill att kommunen och alla deras underleverantörer ska ha ett bättre upphandlingssystem. Varenda vara och tjänst som kommunen köper ska komma från företag som följer gällande lagar. Fackliga organisationer bör också ha bättre insyn i de företag som säljer tjänster eller varor till kommunen.

Den rådande situationen är ett växande problem som drabbar anställda inom allt fler branscher. Risken är stor att arbetsvillkoren i ett längre perspektiv försämras för alla arbetare.

Helsingborg måste även på hemmaplan leva upp till stadens Fairtrade-certifiering som syftar till att genom rättvis handel förbättra arbets- och levnadsvillkor för odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom.

Claudia Velasquez

Claudia Velasquez (V) är ordförande för Vänsterpartiet i Helsingborg och ledamot i stadens kommunfullmäktige.

Annons

Annons

Annons

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy