Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Heidi Avellan: Polis, polis, politiker. Hela rättskedjan måste stärkas.

Sergels väg. Malmö.Bild: Johan Nilsson/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
I fjol definierade de omfattande skogsbränderna sommaren. Debatten handlade om att politikerna låtit beredskapen krackelera. Minns de polska brandmännen som kom till hjälp – och den bisarra fejknyheten på polsk tv: Sverige saknar resurser att bekämpa bränder för att pengarna lagts på genusutbildning.
Denna sommar definieras av bombdåd och skjutningar. En kriminalitet som spritt sig snabbt; det som tidigare påstods vara typiskt för Malmö sker i stad efter stad. Politiker anklagas för att vara svaga, inte se problemet, inte agera.
Tonläget var alltså högt redan före måndagens mord i Malmö. En vanlig förmiddag i välordnade Slottsstaden, där barn nyss gått till skolan och flanörer njöt av sensommarvärmen, sköts en ung kvinna i huvudet, på nära håll. En mamma, med sin baby i famnen.
Klart att många är upprörda när våldet trappas upp så här, när gränser passeras. Vi ska reagera. Rasa. Kräva ett stopp.
Klart att det letas syndabockar, någon med skuld och ansvar. Ändå blev vägen från skotten på Sergels väg till Rosenbad oväntat kort. Redan någon timme efter mordet – då väldigt lite om vad som hänt var känt – angrep M regeringen för att sakna kontroll och talade om en akut ”trygghetskris”. Andra hakade på.
Sant är att statsminister Stefan Löfven (S) är en svag ledare med välförtjänt låga förtroendesiffror. Sant är att nyhetsrubrikerna alltför ofta handlar om spektakulärt våld. Men den organiserade brottsligheten har dessvärre överlevt många regeringar, av olika färg.
Sant är också att om polisen inte lyckas pressa tillbaka de kriminella gängen och om lagarna inte räcker till så krävs skarpare lagstiftning och mer resurser till hela rättskedjan. Nu. Fast fler fängelser gör inte gatorna tryggare, det krävs breda åtgärder mot utanförskap. Allt detta är regeringens plikt och ansvar.
Och oppositionens. Här finns inga enkla lösningar, här krävs samarbete över partigränser. Att peka politiskt finger är otaktiskt för den som vill gripa makten.
Det här en opinionstext från ledarredaktionen. Tidningens politiska hållning är oberoende liberal.
Gå till toppen