Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Klippans nya betongsoffor börjar ta form

En testgjutning av Klippansoffan har gjorts. Inom den närmsta tiden hoppas Klippans gata- och parkchef att de ska kunna placeras ut runt om i kommunen. Här är ett smakprov på den färdiga soffan.

En första testgjutning av Klippansoffan är gjord. Det här är resultatet.Bild: Klippans kommun
Idén om att gjuta bänkar i form av Ikeas ikoniska Klippansoffa har varit på tapeten under en längre tid. I december förra året lade kommunen en beställning på sofforna så att de skulle kunna placeras ut under våren.
Men så blev det inte. Formarna som först beställdes för att gjuta sofforna höll inte måttet och nya fick beställas. Nu har en första testgjutning gjorts.
Betonggrå är originalutförandet av sittmöbeln men tanken är att de ska få unika utseenden så småningom.Bild: Klippans kommun
– Inom den närmsta tiden räknar jag med att de kommer så att vi kan placera ut dem, säger Michel Tränefors, gata- och parkchef i Klippans kommun.
När sofforna kommer ut ur formen är de betonggrå och det är så de kommer se ut när de ställs ut runt om i kommunen. Men tanken är att de ska få personliga uttryck med tiden.
– Tanken är att samarbeta med kultur och fritid om dekoration, men det blir när sofforna är utplacerade. Soffan i Stidsvig står inte så långt ifrån förskolan där så jag har en tanke om att barnen där ska få komma med förslag på hur den ska se ut, till exempel, säger Michel Tränefors.
De första gjutformarna som beställdes var för dåliga. Nu har en ny variant testats med bättre resultat.Bild: Klippans kommun
De gjutna sofforna är lätta att missta för vanliga Klippansoffor, men hur bekväma de är vågar inte Michel Tränefors uttala sig om.
– Jag har inte testsuttit den ännu men det blir nog bra, säger han.
Gå till toppen