Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Inrikesministern: ”Jag är väldigt positiv till övervakningskameror”

Sprängningen av stadshusentrén i Landskrona har nått hösta ort. Skånepolisen har fått utökade resurser och på onsdagseftermiddagen var inrikesminister Mikael Damberg (S) på besök.
– När det gäller sprängmedel har lagstiftningen inte hängt med, säger han.

Det var ett stort entourage som gick en rundtur i Karlslund/Norrestad på onsdagseftermiddagen.Bild: Sven-Erik Svensson
Boende i Karlslund/Norrestad tittade ut från sina balkonger när flera polisbilar parkerade utanför deras hus. I samband med sprängningen vid stadshusentrén för tre veckor sedan sa inrikesminister Mikael Damberg att han skulle besöka Landskrona. På onsdagen var det dags.
Polisen och lokala politiker visade honom runt i Karlslund, som är ett av Sverige 22 särskilt utsatta områden. Utgångspunkten var tydlig. Hur kan stadsdelen bli tryggare?
– Det finns mycket som liknar varandra i de här områdena. Det sociala utanförskapet, och ofta är bebyggelsen likvärdig. Det är byggt lite som ett fort, ett ingränsat område som gör att man är ganska isolerad från resten av samhället men internt har en ganska stor sammanhållning, säger Mikael Damberg och fortsätter:.
– Jag är överraskad för här är det mycket yta. Jag har förstått att man har rivit gamla bostäder. Det gör att det finns utvecklingsmöjlighet som kanske inte finns i andra utsatta områden.
Mikael Damberg känner igen mycket i Karlslund från andra särskilt utsatta områden. Men han är positiv till att det är planerat att bygga blandade bostäder.Bild: Sven-Erik Svensson
I våras sattes tio övervakningskameror upp runt om i Karlslund. En åtgärd som Mikael Damberg tycker är bra.
– Jag är väldigt positiv till övervakningskameror. När vi fått upp kameror har de boende tyckt att det har skapat trygghet. Man har ofta trängt bort öppen narkotikahandel till exempel, och vi har sett i flera städer hur kameror har hjälpt polisen att lösa brott.
Han berättar att polisen från första januari får sätta upp kameror där de ser ett behov av det, utan att be om tillstånd. Ett led i att skapa trygghet och komma åt kriminalitet.
En annan åtgärd som är på gång är ny lagstiftning för sprängmedel.
– När det gäller sprängmedel har lagstiftningen inte riktigt hängt med så vi måste skärpa upp det. Nu har jag lagt ett helt paket som handlar om skärpa straff och att fler sprängladdningar ska betraktas som grova, till exempel bangers som använd mycket i den här staden.
Kommunalrådet Fatmir Azemi (S), stadsdirektören Christian Alexandersson och kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (L) visade runt inrikesminister Mikael Damberg (S).Bild: Sven-Erik Svensson
Under besöket pratade han med lokalpolischefen Tina Anderberg och fick en lägesrapport kring utredningarna som pågår. Polisen har inte kommit lika långt med stadshussprängningen som med de tre mordförsöken som inträffade en dryg vecka tidigare när en man sköts i benet, en granat kastades in i en lägenhet, och ett explosivt föremål hittades på gatan.
– Nej, man har inte kommit lika långt med sprängningen vid stadshuset, uppfattade jag det som. Men man har ett antal spår som man jobbar med. Men det är en annan typ av händelse än de andra.
– Där verkar polisen vara medvetna om vilka kriminella grupperingar som ligger bakom. De jobbar med att säkra bevisning och hitta möjlighet att gå till åtal och domslut.
Framöver, när något liknande inträffar, hoppas Mikael Damberg att de kriminella inte ska kunna gömma sig bakom anonyma kontantkort till mobilen.
– Om vi tittar på kriminella nätverk i Sverige använder de väldigt mycket kontantkort idag. De vill göra det svårare för polisen att spåra dem, och knyta dem till brottstillfällen.
– Vanliga människor tycker kanske att det blir krångligare att handla sitt kontantkort när man måste visa id-handling. Men det får vi kanske acceptera om både polisen och säkerhetspolisen säger att det används av kriminella gäng och de terrorister vi haft i Sverige. Akilov [terroristen som låg bakom lastbilsattentatet i Stockholm] hade enligt en granskning femtio olika kontantkort.
Lokalpolischefen i Landskrona Tina Anderberg skakar hand med inrikesminister Mikael Damberg (S).Bild: Sven-Erik Svensson
Gå till toppen