Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Översvämningar i Europa kopplas till klimatet

De senaste 50 åren har antalet kraftiga översvämningar ökat markant i nordvästra Europa. Samtidigt har Sydeuropa blivit torrare. Forskarna kopplar förändringen till det varmare klimatet.

Översvämmad väg i den franska staden Redon, ett område som drabbats av allt kraftigare översvämningar under de senaste 50 åren enligt en ny studie.Bild: FRANCK PREVEL
– Vi kan inte se någon annan faktor än klimatförändringen som skulle kunna förklara det här. Det vi ser går helt i linje med våra modelleringar och de klimatscenarier som finns för Europa, säger Berit Arheimer, forskningschef i hydrologi vid SMHI och ansvarig för den svenska delen av den studie om översvämningar i Europa som nu publiceras i tidskriften Nature.
Sammanlagt har 35 olika forskningsinstitut i Europa kombinerat sina observationer från nästan 4 000 mätstationer i Europa under perioden 1960–2010. Resultatet visar att den nordvästra delen av Europa har drabbats av fler och kraftigare översvämningar under mätperioden. I södra och östra Europa har det däremot blivit torrare.
– Det är olika processer som dominerar de högsta flödena i dessa tre olika regioner, säger Berit Arheimer.
I nordvästra Europa, som i forskarnas indelning sträcker sig från Island ner till Alperna, är det främst nederbörd som leder till översvämning. När luften blir varmare kan den innehålla mer vattenånga, som på grund av västvindarna faller ut som regn i dessa delar. I takt med att även marken blir fuktigare ökar då risken för översvämningar.
I Sydeuropa har klimatet i stället blivit torrare med mindre nederbörd. Dessutom har den kraftigare uppvärmningen lett till högre avdunstning från marken, vilket ytterligare minskar risken för översvämningar när det väl kommer regn.
–  Och den östra delen av Europa har ett mer snödominerat, kontinentalt klimat, där vattenflödena i huvudsak styrs av snötäcket. Värmen ger mindre snö och därmed mindre högflöden, säger Berit Arheim.
I de översvämningsdrabbade områdena har översvämningarnas omfattning ökat med drygt tio procent, enligt forskarnas sammanställning. I de torrare områdena har omfattningen i stället minskat med drygt 20 procent.
–  Det är kraftiga förändringar. Så det här är något man måste ta hänsyn till inom samhällsplaneringen, när man till exempel dimensionerar kraftverksdammar och bygger broar. Dessutom finns det en risk att dricksvattenreservoarer förorenas vid översvämningar, säger Berit Arheimer.
För Sveriges del handlar det än så länge om ganska små förändringar. Risken för översvämningar har ökat något i den sydvästra delen av landet. I sydöstra Sverige har det blivit aningen torrare och i norra delen av landet syns ingen signifikant förändring.
Fakta

Kostsamma katastrofer

Globalt beräknas översvämningar orsaka skador som motsvarar en kostnad på ungefär 100 miljarder dollar (närmare 970 miljarder kronor) per år.

På sidan hypeweb.smhi.se går det att studera både historiska mätningar och framtidsscenarier över översvämningar och vattenflöden i olika delar av världen.

Källa: Nature, SMHI

Gå till toppen