Annons

Annons

”Betydligt fler unga i Skåne lever i hemlöshet än vad som syns i statistiken.”

Hemlöshet i Helsingborg

Skåne Stadsmission har över 100 års erfarenhet av arbete med hemlöshet. Nu ser vi hur den strukturella hemlösheten, den som inte beror på psykisk ohälsa och missbruk, ökar. Det skriver Lena Wetterskog Sjöstedt och Johanna Navne, Skåne Stadsmission
.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

De politiker som styr Malmö och Helsingborglyfter gärna fram städernas hållbarhetsarbete. Men menar de allvar när det gäller att följa de globala målen i Agenda 2030, att inte lämna någon utanför, undrar artikelförfattarna.

Bild: Åsa Sjöström

Annons

Betydligt fler unga människor lever i hemlöshet i Skåne än vad som syns i statistiken.

Enligt Malmö kommun respektive Socialstyrelsen finns det nästan 4 000 hemlösa i Malmö och Helsingborg. Men det är en siffra som hade varit mycket högre om kommunerna velat räknaalla som lever i hemlöshet.

I rapporten De som ingen vill se – unga i hemlöshet i Skåne,  som vi presenterar idag,  visar vi konsekvenserna av att politiker inte skapar sig en bild av hur hemlösheten bland unga ser ut och agerar efter det.

Under hösten 2018 hade Stadsmissionen i Skåneunder några månader kontakt med närmare 300 unga människor i Malmö, Helsingborg och Kristianstad som lever i hemlöshet, men där de flesta varken syns i Socialstyrelsens eller kommunernas statistik. Att vi under så kort tid hade kontakt med så pass många, bara i åldrarna 18–25, sätter fingret på hur stort mörkertalet är när det gäller hemlöshet.

Malmö och Helsingborg har olika definitioner av hemlöshet, medan Kristianstad inte har räknat antalet hemlösa. Det är alltså omöjligt att samköra eller jämföra statistik. Ingen av kommunerna räknar in de som lever i papperslöshet, som vistas i Sverige utan tillstånd.

När människor saknas i statistiken är det svårt att ge dem rätt stöd. De ungdomar vi pratade med undrar vart de ska vända sig. De träffar tjänstepersoner som vill hjälpa dem, men ingen som tar ett övergripande ansvar för deras situation.

”De har förlamat oss, nu säger de åt oss att springa.” Så säger Hamid, en av dem vi intervjuade. Han berättar att hans hjärna inte fungerar som förut. När han först kom till Sverige studerade han tio ämnen och klarade sig bra, men han tvingades under asylprocessen att bryta upp och leva på gatan. Även om han idag har tillfälligt uppehållstillstånd för att studera har stressen över situationen gjort att han inte kan koncentrera sig, och klarar han inte studierna får han inte stanna.

Kortsiktiga och förhastade politiska beslut gör att Hamid och många andra unga människor tvingas in i hemlöshet. Asylprocessen skapar utsatthet och bidrar till hemlöshet bland unga. Rättsosäkra åldersbedömningar, restriktioner i asylrätten och ett mer komplicerat rättsläge har minskat skyddet för barn och ungapå flykt.

De politiker som styr Malmö och Helsingborg lyfter gärna fram städernas hållbarhetsarbete. Men menar de allvar när det gäller att följa de globala målen i Agenda 2030, att inte lämna någon utanför, måste de börja med att vilja se alla människor, utan undantag. Därför behövs enhetlig och regelbunden mätning av alla som är hemlösa.

Skåne Stadsmission har över 100 års erfarenhet av arbete med hemlöshet, och vi ser hur den strukturella hemlösheten, den som inte beror på psykisk ohälsa och missbruk, ökari snabb takt. Den fysiska och psykiska hälsan försämras fort hos de unga vi möter. Utsattheten blir en rekryteringsbas för alltifrån oseriösa arbetsgivare till människohandel, prostitution, kriminalitet och missbruk. Hade samhället kunnat fånga upp hemlösa ungdomar i tid hade deras tillvaro kunnat vara annorlunda.

Sverige och Malmö är föregångare i arbetet med Agenda 2030 och inom kort blir barnkonventionen lag. Ska kommunerna då blunda för att unga människor lever på deras gator?

De skånska kommunerna bör visa vägen för hela landet genom att tillsammans ta fram en hemlöshetsstatistik där alla räknas. Extra höga förväntningar har vi på Malmö stad, som anslutit sig till FN:s initiativ The Shift och därmed manifesterat en vilja att hitta en långsiktig och hållbar lösning på bostadsbristen.

Genom att ta fram en gemensam bild av hemlöshet – den faktiska hemlösheten – tar kommunerna de globala hållbarhetsmålen på allvar, och tar ansvar för att skapa ett samhälle för alla.

Lena Wetterskog Sjöstedt, direktor för Skåne Stadsmission
.

Johanna Navne, projektledare för Skåne Stadsmissions Unga i hemlöshet i Skåne.

Annons

Annons

Annons

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy