Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsarbrev om mordet i Malmö, manlighetsnormen i skolan – och Davis Cup-matchen.

Idag diskuteras det brutala mordet i Malmö och manlighetsnormen i skolan. Och så ett avslutande inlägg om Davis Cup-matchen 2009.
Mordet som klassmarkör.
Klart att många är upprörda när gränser passeras, skriver Heidi Avellan (28/8) om mordet i Malmö: ”Vi ska reagera. Rasa. Kräva ett stopp.” Det har blivit kraftigare reaktioner än vid något annat tillfälle. Beror det på att mordet inträffade i ett av stadens bättre bostadsområden, i ett för Socialdemokraterna viktigt distrikt, istället för som tidigare i mer utsatta områden? Beror det på att våldet närmade sig den välmående medelklassen? Beror det på att mordet kom för nära Malmöbon Morgan Johanssons geografiska maktbas, och att ”mördaren därför ska jagas till världens ände”.
Det dödliga våldet har fått en klassmarkör, ”allas lika värde” verkar överkört. Vissa människoliv tycks mer värda än andras, som att den mördade var utbildad läkare. Avellan påpekar att det var just en ”kvinna”, vad om det varit en man? Att hon var ”ung”, vad om hon varit gammal? Om det varit mannen som mördats och hållit babyn i famnen? Hittills i år har elva personer skjutits i huvudet på nära håll bara i Stockholm. Varför ”rasar” Avellan om just detta mord? Är inte alla de mördade lika mycket värda?
Christer Nilsson
Svar: Nilsson ställer sig frågande till uppmärksamheten och upprördheten efter att en nybliven mamma med sin baby i famnen skjutits ute på gatan i Ribersborg, Malmö, en vanlig förmiddag. Och gör felslutet att människovärde mäts i spaltmillimeter. En klassisk definition av en nyhet är att den sticker ut. Avviker. Vilket det här dådet gör; också kriminologer ser det som extremt ovanligt. Ett annat kriterium är närhet: mord i Malmö berör fler av våra läsare än mord i Stockholm – även om just detta dåd blivit en nyhet också utomlands. Vad gäller S kan bara konstateras att Ribersborg är ett av Malmös starkaste Moderatfästen och att justitieminister Morgan Johansson (S) bor i Lund.
Heidi Avellan
Låt pojkar vara pojkiga.
Lektor Jesper Fundbergs problematisering av att pojkar (Aktuella frågor 25/8) beter sig manligt eller följer ”manlighetsnormer” är djupt problematisk, inte minst då han kraftigt antyder att pojkarna bör bete sig som flickor för att nå framgång i skolan. För det första finns det, mig veterligen, ingen forskning som kan stödja en sådan slutsats. För det andra är det inte så det ser ut i de länder där pojkar lyckas bäst i skolan, som i Singapore. För det tredje är det djupt obehagligt och rentav kränkande att försöka styra in en person till ett specifikt köns typiska beteende: likaväl som vi låter pojkflickor eller feminina pojkar vara som de är, bör vi naturligtvis låta flickiga flickor och pojkiga pojkar vara sig själva. Att ifrågasätta och begränsa manligt beteende är knappast en framkomlig eller värdig väg att gå.
Fundberg pekar på en ”problematisk manlighet som behöver begränsas och förändras”. Tänk om man gjort likadant i ett sammanhang där kvinnor presterar svagare, till exempel lönen, och sagt att den beror på en problematisk kvinnlighet som ska ”begränsas och förändras” för att kvinnor ska kunna få samma framgång som män i löneförhandlingar.
Det finns goda traditionella mansideal som den västerländske gentlemannen. En betydligt rimligare förebild för en pojke än ett allmänt kvinnligt beteende. Gentlemannen har dessutom betydligt större chanser att attrahera damer än vad en man med ”begränsad” manlighet har.
Helena Nord, skolpsykolog
Slutreplik om Davis Cup.
Jag vill bemöta Stig Broqvists synpunkter (27/8) på mitt tidigare inlägg:
Vid avslutningsplatsen i samband med demonstrationerna i Malmö mot Davis Cup-matchen mellan Israel och Sverige attackerade huliganerna polisen. Då var det givetvis inte de fredliga demonstranternas uppgift att slåss. Men innan hade de valt att inte hindra huliganerna från att ansluta till demonstrationen. Demonstrationsledningen tog avstånd i efterhand.
Henryk Rozenberg
Gå till toppen