Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Om barnets syn på att vara vuxen

Hösten på Klippans konsthall inleds med en utställning med många ingångar.

En samling av Alexander Höglunds fars avlagda slipsar återfunna på vinden födde idén till verket som möter besökare i Klippans konsthall.Bild: Britt-Mari Olsson
Hur tänker barnet om hur det är att vara vuxen? Och hur påverkar den föreställningen oss sedan när vi växer upp?
Det första som möter besökaren i Alexander Höglunds kommande utställning Arvet i Klippans konsthall är en vägg med repetitiva porträtt av konstnären själv. Klädseln är formell och det enda som till synes skiljer bilderna åt är slipsarna.
Fakta

Höstens utställningar i Klippans konsthall

31 augusti – 6 oktober: Alexander Höglund, videokonst mm.

12 oktober – 17 november Margaretha, Jansson, måleri

20 november – 8 december: Konstföreningens medlemsvinster

14 december – 19 januari 2020: Ulf Ekberg och Jill Ekberg, måleri och keramik

– När jag var liten hade min far alltid slips på sig eftersom han arbetade som direktör. Det spelade ingen roll om han hämtade på fotbollsträning, han hade alltid slips. Jag såg upp till det och tänkte att det var så man skulle vara som vuxen, säger Alexander Höglund.
Så blev det nu inte riktigt, men hur vårt sociala arv formar oss och vår förväntan på oss själva är ett landskap som Alexander Höglund gärna utforskar.
Verket är helt nytt och kompletteras med stora, naivistiska målningar av en fantasifigur, ”Enji” som återkommer i bland annat en videoinstallation i rummet.
Naivitet möter förväntningar om vuxenblivande i Alexander Höglunds utställning Arvet i Klippan.Bild: Britt-Mari Olsson
– Det är en flykt in i en barnslig, färgglad dataspelsvärld. Det är barnet i mig som speglar sig mot den vuxne, säger han.
Alexander Höglund är utbildad vid konstakademin i Amsterdam och på Konstfack i Stockholm. Han växlar fritt mellan performance, ljudkonst, videokonst och måleri. Senast medverkade han på Index i Stockholm och innan dess på Tjäröfestivalen.
Men i Klippans konsthall har den Blekingefödde konstnären inte varit tidigare.
– Det är ett fantastiskt fint rum – stort och härligt, säger han.
Konstföreningens ordförande Åsa Fridén och kultursamordnare Lotta Andgren ser fram emot konsthösten i Klippan. Det blir ett mer föreställande måleri med Margaretha Jansson och utställning med Ulf och Jill Ekberg. Ulf Ekberg har länge varit knuten till Klippans gymnasieskola. Längre fram i vinter återkommer hantverksinslag, som stickade konstverk.
– Det är många som är intresserade när vi visar textil och keramik, säger Åsa Fridén.
Men på lördag är det vernissage för Arvet, mitt under brinnande Klippanfesten.
– Kanske kan man börja med att gå hit, och sedan fortsätta till festområdet, säger Lotta Andgren.
Fotnot: Vernissagen 31 augusti hålls klockan 13-15.
Gå till toppen