Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bajsbakterierna borta – fritt fram att bada igen

Rekordhöga halter av tarmbakterier i måndags.
Men vattnet är rent igen, visar nya prover.
Så det är fritt fram att doppa dig på Råå vallar, Vikingstrand och de andra badplatserna.

Rekorduselt badvatten i måndags, helt okej i onsdags. Det svänger snabbt för Råå vallar och även Vikingstrand.Bild: Britt-Mari Olsson
Råå vallar och Vikingstrand hade så mycket tarmbakterier i vattnet att proverna sprängde taket för vad som går att mäta. Något som aldrig tidigare hänt i Helsingborg.
– En chock, sa Elisabet Lindberg, strandansvarig vid stadsbyggnadsförvaltningen, i HD.
Hon sa också att man blir ”kass i kistan och får diarré” om man får i sig sådant vatten.
Testerna togs i måndags. De definitiva svaren kom på torsdagen.
Men redan i onsdags togs nya prover. Svaren kom på fredagen och gav grönt ljus för bad: Råå vallar hade bara något förhöjt värde av e.colibakterier.
– Så otroligt skönt att det är över, säger Elisabet Lindberg.
Elisabet Lindberg, strandansvarig vid stadsbyggnadsförvaltningen i Helsingborg.Bild: Björn Lilja
Men blir det inte förvirrande för badarna? När kommunen gick ut med varningar i veckan så var vattnet i verkligheten redan okej.
– Jag har full förståelse för det.
Det tar cirka tre dagar från provtagning till svar från laboratoriet. Och under tiden kan vattenkvaliteten ändras radikalt. Som nu.
Varför har ni under alla år inte löst problemet med de långa provsvaren?
– Jag hade gärna velat ha en annan metod där man ena dagen kan säga ”bada” och andra dagen ”nej, bada inte just nu”, säger Elisabet Lindberg.
Men för att få fram ett exakt provsvar måste bakterierna odlas och det tar sin tid.
– Vad jag vet finns inget snabbare sätt för att få fram ett värde.
Hon har ett visst hopp om att forskare på Lunds universitet kan komma på ett bättre sätt. Forskarna har ett samarbete kring badvattnet med Helsingborg.
– Jag hoppas att de med sina snillen kommer på något. Det är ett skriande behov av en bättre metod, säger Elisabet Lindberg.
Åter till nutid och denna vecka som hon kallar för en thriller.
Elisabet Lindberg på Tropical beach.Bild: Björn Lilja
Hur kunde de extrema mängder tarmbakterier på Vikingstrand och Råå vallar försvinna så snabbt?
– Jag är inte förvånad. Provtagningar är ögonblicksbilder. Det kan vara otroliga skiftningar från en dag till en annan. Även om det är lite strömmar så är vattnet inte helt blickstill, det rör på sig ändå.
Ett annat skäl är att UV-strålning dödar bakterier som är i vattnet och inte lagt sig på bottensedimentet. Även salthalten påverkar och den kan skifta från timme till timme i Sundet.
Men hur går det med gåtan med de rekordhöga värdena i måndags? Även sju andra badplatser hade förhöjda halter av tarmbakterier då, dock inte så mycket att vattnet var otjänligt att bada i.
Har ni kommit närmare ett svar?
– Nej. Jag ska skicka över alla data till DHI så får de göra en djupare analys, säger Elisabeth Lindberg.
DHI är ett institut för vatten och miljö och som Helsingborg anlitat för att ta reda på varför stadens badvatten så pass ofta ha dålig kvalitet.
Gå till toppen