Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Entreprenörer ville bygga fängelse i Ekeby

Entreprenörer med tankar på att bygga ett fängelse på Skrombergaverkens tomt ville först veta vad politikerna i Bjuvs kommun tyckte. Nu säger SD nej och därmed släpps planerna.

Frågan om fängelseetablering har inte behandlats politiskt i någon nämnd.
Kommunstyrelsens ordförande Anders Månsson (S) blev kontaktad av två entreprenörer i fastighetsbranschen som i ett tidigt skede ville veta hus politikerna i Bjuvs kommun ställde sig till etablering av den typ av anstalt som debatterats i Svedala kommun, en anstalt i klass 2, med cirka 300 anställda.
– Det man sa och det vi var överens om var att vi vill inte ha någon debatt som i Svedala och det kan jag ha viss förståelse för. Jag har frågat gruppledarna i varje parti och fick ett nej igår från SD, säger Anders Månsson, som inte vill säga vilka entreprenörerna är.
Enligt Kriminalvården är myndigheten inte inkopplad i planerna och har inte heller tagit några kontakter med Bjuvs kommun om en etablering.
Sverigedemokraterna, som var ensamma om att svara nej på frågan, skriver på sin hemsida att partiet kan se att det finns fördelar med etableringen, men befarar också negativ påverkan på huspriser och risker för barn på skola och fotbollsplan.
”Den främsta orsaken till att vi röstade nej till förslaget är nog ändå risken för attacker i form av sprängningar av olika slag. Vi ser alla dagligen hur polishus, kommunhus med mera utsätts för sprängningar. Vad är det som säger att liknande attacker inte kan hända på ett fängelse”, skriver partiet.
Anders Månsson anser frågan avslutad i och med att enighet saknades och beklagar att kommunen går miste om arbetstillfällen.
Kommunalråd Anders Månsson i Bjuv: ”Att få en statlig myndighet att etablera sig i en liten del kommundel hade varit jättebra.”Bild: Tom Wall
– Det jag brottas med som kommunalråd med är ju arbetstillfällen till kommunen. Att få en statlig myndighet att etablera sig i en liten kommundel hade varit jättebra och det hade fått rätt bra kringeffekt, säger han.
– Loppet för det här är väl kört, som jag ser det.
Gå till toppen