Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Gymnastikledaren som fortsätter sprida glädje

Gymnastiken är hennes livselixir. Mary Olsson fyller 80 år och på måndag börjar höstterminens gympagrupp igen på Åstorps Gymnastikförening. För 50:de året i rad är Mary Olsson en av föreningens aktiva ledare och deltagare.

Bild: Privat
Första gången hon satte sin fot på Åstorps Gymnastikförening kom hon dit med barnen, när de var små. Hon började hjälpa till men snart blev hon tillfrågad om hon kunde hoppa in och leda en barngrupp.
– Jag har alltid gillat gymnastik och idrott i skolan. Sedan började jag gå kurser. Jag blev gymnastikledare på Lillsveds idrottsfolkhögskola och Gymnastikförbundets utbildningscentrum på Värmdö 1971, berättar Mary Olsson.
Därefter vidareutbildade hon sig med nya kurser varje sommar på Lingvallen i Skälderviken i Gymnastikförbundet Syds regi samt på Tollare folkhögskola, också på Värmdö.
Fram till för tio år sedan har Mary Olsson varje år hållit i flera gymnastikgrupper varje vecka för både barn och vuxna. Nu har hon kvar måndagsgruppen för lättare gymnastik och hon har en stadig skara med återkommande deltagare som är mellan 55-85 år gamla.
– Gymnastiken gav mig styrka när jag fick cancer, fortsätter Mary Olsson.
Första gången hon fick sjukdomsbeskedet var 2013. Andra gången 2016.
Tack vare gymnastiken och dansen har hon alltid varit i gott fysiskt skick.
– Jag berättar om cancern, för att jag vill visa att man kan komma igen. Det är inte längre kört att få cancer idag, inte för alla.
– Jag har klarat mig för att cancern inte spred sig och för att jag har haft en livsvilja, tror Mary Olsson.
Parallellt med gymnastiken har dansen varit Mary Olssons stora intresse. Hon varit runt och dansat på traktens alla dansbanor, inte minst på Tingvalla, i närheten av där hon bor på Söderåsen. När hon var yngre blev det Sjöcrona, numera Sundspärlan i Helsingborg, Ekebo, Folkets park i Höganäs.
– På Sjöcrona såg jag många artister uppträda. Jerry Williams var en favorit. Och Sten & Stanley.
– Men jag är ingen dansbandsnörd. Jag gillar all musik egentligen, men den får inte vara för extrem. Det kan vara svensktoppen, pop, rock eller jazz. Musiken är också viktig när vi gör gymnastik. Det har jag fått beröm för, att jag spelar bra musik.
Mary Olsson kom till Åstorp som nygift när hon var 22 år gammal. Dessförinnan hade hon växt upp i Perstorp. Pappa jobbade på Skånska Ättiksfabriken, senare Perstorp AB och mamma var hemsömmerska. Hon har två systrar.
– Vi hade det ganska fattigt hemma, men det var aldrig brist på kärlek. Jag hade snälla föräldrar, även om de också lärde oss att veta hut.
Mary började arbeta själv redan när hon var 14 år gammal. Då slutade hon skolan eftersom hon ville tjäna pengar.
– Jag stod i affär i Perstorp. När jag gifte mig stannade jag först hemma med barnen några år sedan jobbade jag som tillskärare av hockeykläder, på Tibås Sport.
När verksamheten lade ner och flyttades till Polen fick Mary jobb som barnskötare på dagis och förskola i Åstorp, något hon fortsatte med långt upp i pensionsåldern.
Nu fyller hon dagarna med att umgås med döttrarna och barnbarnen, ta hand om huset på Björnås och klippa gräset. Det blir en och annan eftermiddagsdans också med pensionärerna.
– Vi är en tajt familj och barnen ringer nästan varje dag. Det är gott. Även om de tjatar på mig att flytta till Ängelholm vill jag stanna här så länge det går. Jag är ändå Åstorpare, det är här jag hör hemma.
– Jag ser fram emot att fylla år. Nu på ålderns höst börjar man fundera lite mer och jag har kommit fram till att jag har levt ett bra liv. Jag har fått resa också, både i USA och i Europa, ofta tillsammans med mina väninnor.
Efter sjutton års äktenskap skilde hon sig. Sedan dess har hon levt ensam.
– Jag är en utåtriktad person och det har också varit mitt motto, att leva så. Jag har gjort mycket och dansen och gymnastiken och resorna har skänkt mig så mycket glädje i livet.
Charlotte Ljunggren

Mary Olsson

Aktuell: Fyller 80 år idag.
Familj: Döttrarna Git Eriksen och Marie Sandberg samt fyra barnbarn och ett barnbarnsbarn.
Född: I Karlskrona.
Bor: I Åstorp
Gillar: Musik, gymnastik och dans.
Firar: Med en födelsedagsfest tillsammans med familjen. Men jag reser bort, så jag är inte hemma då!
Gå till toppen