Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hans Rausing har avlidit

Industrimannen och entreprenören Hans Rausing är död, uppger en talesperson för familjen till HD och Sydsvenskan. Han var son till Tetra Paks grundare Ruben Rausing och har bland annat varit vd, styrelseordförande och ägare till Tetra Pak och Tetra Laval. Hans Rausing blev 93 år.

Hans Rausing, här fotograferad under en intervju i sommarhuset i Dalen, strax utanför Torekov sommaren 2008.Bild: Johan Wessman
Hans Rausing avled under natten mot fredagen i sitt hem i England, uppger familjen via sin talesperson Anna Helsén på JKL Group. Hans hustru Märit fanns vid hans sida.
I ett gemensamt uttalande säger döttrarna Lisbet Rausing, Sigrid Rausing och sonen Hans Kristian Rausing:
– Hans Rausing hade en oerhörd drivkraft och in i det sista ett engagemang för företagande och entreprenörskap både i Sverige och globalt. Det är vi stolta över, men främst kommer vi naturligtvis alltid ha med oss varma minnen av honom som kärleksfull far.
Efter försäljningen av Tetra Laval 1995 fortsatte Hans Rausing investera i förpackningsbranschen genom det skånska innovationsbolaget Ecolean, som är helägt av familjen Hans Rausing med barn.
Bolaget är verksamt i ett 30-tal länder, har passerat en miljard kronor i omsättning och väntas i år leverera över 3,5 miljarder förpackningar, uppger styrelseordförande Arne Karlsson.
– Hans var en stor företagsledare och entreprenör och utan hans och familjens ägande hade jag aldrig gått in i bolaget. I Ecolean har han engagerat sig som den entreprenör han var fram tills väldigt nyligen. Han har varit oerhört engagerad och kommit med vackra handskrivna brev med inspel och tankar och idéer till styrelse och ledning, säger Arne Karlsson.
En av dem som har jobbat nära Hans Rausing under många år är Göran Grosskopf, som är rådgivare till familjen.
– Jag fick ett otroligt stort förtroende av Hans genom att jag fick efterträda honom som ordförande i Tetra Laval och var arbetande ordförande i tio års tid. Det var ett stort risktagande från Hans sida, eftersom jag bara var 48 år då. Som styrelseordförande i en global koncern betraktar jag det fortfarande som ganska ungt, säger Göran Grosskopf till HD och Sydsvenskan.
Just risktagandet och modet att satsa på unga förmågor var några av Hans Rausings främsta kännetecken, enligt Göran Grosskopf.
– Han tog risker, han var långsiktig och han litade på människor – även unga människor som han uppmuntrade och satsade på. Det är ett av de starkaste skälen till Tetra Paks framgångar, att Hans vågade satsa på yngre människor.
En annan framgångsfaktor var, enligt Göran Grosskopf, att Hans och brodern Gad Rausing löste generationsskiftet själva genom att Gad med barn tog över Hans Rausings hälftenägande i Tetra Laval 1995.
Vinsterna från företagandet har bland annat gått till att stöta forskning inom medicin, entreprenörskap, miljö och kultur. Familjen Hans Rausing uppskattas genom stiftelser ha donerat omkring 15 miljarder kronor sedan 1998.
Fakta

Hans Rausing

Född: 25 mars 1926 som son till Ruben Rausing och Elisabeth Varenius.

Familj: Tillsammans med sin hustru Märit Norrby fick han de tre barnen Lisbet, Sigrid och Hans Kristian.

Näringslivskarriär: VD för Tetra Pak International (1954-1981), styrelseordförande för Tetra Pak International (1981-1983), exekutiv ordförande för Tetra Pak Gruppen (1983-1991), ordförande för Tetra Laval (1991-1993). Sedan 2001 huvudägare i Ecolean. Dessutom har han bland annat varit styrelseledamot i AB Åkerlund & Rausing, Stockholms Enskilda Bank (1970–1972) och SEB (1973–1982).

Hedersdoktor: Hans Rausing var hedersdoktor vid Lunds Universitet, Tekniska Högskolan i Stockholm, Handelshögskolan i Stockholm och Mälardalens Högskola.

I en unik intervju med Sydsvenskans Johan Wessman berättade Hans Rausing 2008 om hur han byggde upp Tetra Pak.
– När jag 1954 började som vd hade Tetra Pak sju anställda och när jag 1993 avgick som styrelseordförande var vi 36 000, förklarade Hans Rausing.
Läs också Hans Rausing, 82, storsatsar på nytt förpackningsföretag
Gå till toppen