Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Inget hpv-vaccin till pojkar i Skåne förrän staten betalar

Danmark börjar vaccinera pojkar mot hpv-virus i höst. Norge startade för ett år sedan. Men i Sverige finns ännu inget beslut om att införa vaccinet som skyddar pojkar mot flera cancerformer – och för de enskilda landstingen är det dyrt.

Eftersom regeringen dröjt, har ett par landsting på egen hand beslutat börja vaccinera pojkar mot viruset som hos män kan orsaka cancer i svalg, penis och anus.
Blekinge var först. Stockholms läns landsting hade tagit beslutet – men backade när det visade sig att kostnaden skulle landa på 30-50 miljoner kronor.
I Skåne finns beräkningar om att det skulle kosta 20-22 miljoner kronor att vaccinera pojkar i 12-årsåldern mot hpv-virus. Men det finns inga planer på att Region Skåne ska starta ett vaccinationsprogram.
Sedan 2010 erbjuds flickor i Sverige vaccin mot human papilllomvirus (hpv), som hos kvinnor kan orsaka livmoderhalscancer. Nya rön visar att viruset orsakar flera cancerformer också hos män.Bild: Heiko Junge
Regionrådet Gilbert Tribo (L) har länge krävt att regeringen ska inkludera hpv-vaccinet till pojkar i det allmänna vaccinationsprogrammet.
– De måste komma till skott! Annars är regeringen med och undergräver hela förtroendet för vaccinationsprogrammet, säger han.
Folkhälsomyndigheten skickade redan 2017 sin rekommendation till regeringen, och anser att pojkar ska få vaccinet. Flickor vaccineras mot hpv sedan 2010 och eftersom viruset bland annat smittar genom sex, skyddas pojkar och män redan indirekt mot viruset. Men om pojkar fick ett eget skydd skulle ytterligare 120 cancerfall om året förhindras.
Gilbert Tribo menar att det inte är rimligt att vaccinationsskyddet nu varierar mellan landsting.
– Vi är många som uppmanar regeringen att komma loss med detta. Det skulle inte gräva några gigantiska hål i statsbudgeten, vi talar om några hundratals miljoner.
Men Liberalerna har väl alla chanser att ställa krav i budgetförhandlingarna?
– Absolut. Och jag ligger på mina partikamrater också, säger Gilbert Tribo.
På socialdepartementet hänvisar Jasmina Sofic, pressekreterare hos socialminister Lena Hallengren, just till budgetförhandlingarna.
– Frågan om hpv-vaccin till pojkar bereds i regeringskansliet, så vi kan inte ge något besked just nu. Men ett svar kommer ju senast 18 september då budgeten presenteras, säger hon.
Gå till toppen