Annons

Annons

”Regeringen bör nu besluta om HPV-vaccin för pojkar.”

Opinion

Unga pojkars hälsa ska inte behöva påverkas av regeringens saktfärdighet. Det skriver Gilbert Tribo (L), ordförande i Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Sedan 2010 erbjuds alla flickor i årskurs 5–6 via skolhälsovården HPV-vaccin. Varje år drabbas över 300 män och över 700 kvinnor i Sverige av HPV-relaterad cancer, bland annat i underlivet och mun- och halsregionen, skriver Gilbert Tribo (L).

Bild: Mats Roslund

Annons

HPV är den vanligaste sexuellt överförbara infektionen i Sverige.

HPV, humant papillomvirus, kan kopplas till en rad cancerformer som drabbar både kvinnor och män. Varje år drabbas över 300 män och över 700 kvinnor i Sverige av HPV-relaterad cancer, bland annat i underlivet och mun- och halsregionen.

Sedan 2010 erbjuds alla flickor i årskurs 5–6 via skolhälsovården HPV-vaccin.

Enligt Folkhälsomyndigheten beräknas tre fjärdedelar av all cancer som orsakas av HPV kunna förebyggas med dagens vaccinationsprogram för flickor och ytterligare 120 cancerfall per år kan förhindras om även pojkar vaccineras.

Andelen flickor som vaccineras mot HPV har ökat jämfört med tidigare år och uppgår nu till 84 procent.

Varje år diagnostiseras 450 kvinnor i Sverige med livmoderhalscancer. Genom att allt fler tjejer i unga år vaccineras kan antalet kvinnor som drabbas av livmoderhalscancer minska.

För tre år sedan fick Folkhälsomyndigheten i uppdrag av regeringen att utreda om pojkar också ska erbjudas HPV-vaccin. Myndigheten kom fram till att så borde ske. Vaccinationen kan förebygga allvarlig sjukdom, är hållbar ur ett medicinetiskt perspektiv och är samhällsekonomiskt kostnadseffektivt.

I våras förnyade Folkhälsomyndigheten sin rekommendation. En tydlig majoritet i riksdagens socialutskott är för att erbjuda HPV-vaccin även till pojkar.

Att pojkar har möjlighet att få gratisHPV-vaccin är en angelägen jämställdhetsfråga som regeringen bör prioritera. Det måste vara särskilt viktigt för en regering som förespråkar en god och jämlik vård.

Ett allmänt vaccinationsprogram som omfattar alla minskar ojämlikheten mellan familjer som har olika ekonomiska förutsättningar.

Många remissinstanser är positiva till Folkhälsomyndighetens förslag att införa vaccinering mot HPV även för pojkar i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Trots det kommer inte regeringen till beslut. Visst skulle vaccineringen kunna vara en regional fråga, men regionerna har olika förutsättningar för attkunna ta en sådan kostnad. HPV-vaccinering borde således vara en statlig angelägenhet.

Regeringen bör nu ta tillfället i akt och i samband med att den överlämnar höständringsbudgeten och budgetpropositionen till riksdagen den 18 september besluta om HPV-vaccin för pojkar. Det är ett ypperligt tillfälle att prioritera unga pojkars hälsa och satsa på avgiftsfritt HPV-vaccin.

Unga pojkars hälsa ska inte behöva påverkas av regeringens saktfärdighet.

Gilbert Tribo (L), ordförande i Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd.

Annons

Annons

Annons

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy