Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Hur ska vi kunna ta miljöansvar när det är omöjligt att ta sig fram med tåg?

Agnes Melchert är frustrerad över att det i princip är omöjligt att ta sig med tåg mellan hemstaden Lund och schweiziska Basel, där pojkvännen finns.Bild: Johan Nilsson/TT
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Först så blev jag faktiskt inte särskilt glad. Jag förstod inte riktigt vad det egentligen var jag hade fått. Interrailkortet som jag vunnit genom projektet Discover EU gjorde mig osäker. Vart skulle jag åka, ensam? Till slut bestämde jag mig för att åka och hälsa på en brevvän i Schweiz för en vecka. Det var en stor upplevelse att fylla i biljetten, att stå bland folkmyllret i Hamburgs central, vilse bland alla målinriktade resenärer, och att ta nattåg i en oerhört trång kupé med fem främlingar. Resan utmanade mig själv, och jag har lärt mig så mycket. Lärt mig så mycket om mig själv, om andra människor och om delar av Europa som jag aldrig tidigare besökt. Det är inte svårt att säga att resan har varit den absolut bästa i mitt liv. Att den här sommaren har förändrat mig som person. På ett sätt som gör mig väldigt lycklig.
När jag anlänt hem så var det inte bara med smält schweizisk choklad i ryggsäcken, utan också med den ofantligt underbara känslan av att jag är förälskad, för första gången i mitt liv. Jag anlände hem med en ny identitet. Jag är en tåg-Europaresenär. Men större än så, jag är en flickvän. Och jag har en pojkvän, som är världens finaste och mest speciella person.
Precis som jag bryr sig min pojkvän väldigt mycket om miljön. Vi båda kom överens om ett datum då han skulle besöka mig i Sverige - givetvis genom att åka tåg. Jag längtar väldigt mycket efter att han ska komma till mig. Men igår hände något som gjorde mig väldigt upprörd. Det var omöjligt att boka en tågförbindelse från Basel till Lund, ”No tickets available” överallt. Vi ägnade dagen åt att leta efter möjliga resvägar, frustrerade, ledsna och upprörda. Men utan resultat, så när som på en tågresa som hade inneburit sex byten, många mitt i natten, och kostat över 6 000 kronor. Det enda alternativet som vi slutligen tvingades kapitulera för var att han tar flyget. Biljetten kostade cirka 400 kronor. Inga byten, och betydligt kortare restid.
Det här är så fel! Det är så fel att flyget ska vara både billigare och enklare när det är så oändligt mycket sämre för miljön. Hur ska vi Europamedborgare kunna ta ansvar och vara miljömedvetna om vi inte får valen att vara det? Politiker runt om i Europa måste också ta sitt ansvar, vakna upp och göra något åt den här situationen. Det behövs verkligen satsas mer resurser på tågtrafiken så att fler kan välja bort flyget. I Sverige, men även runtom hela Europa. Och det behövs göras nu. Jag, och många fler med mig, vill inte låta en sådan vacker och livsviktig sak som kärlek hindras på grund av otillräckliga transportmöjligheter. Att ha ett distansförhållande är svårt nog som det är.
Jag hoppas på att få resa till min pojkvän snart igen. Jag ska planera resan i gott om tid, så att tågförbindelserna varken är slutbokade eller totalt ruinerar mig. Jag hoppas på att få lära mig många nya saker även under den resan. Lära mig saker som att tågtrafiken kan fungera och prioriteras, precis som förhållandet med min pojkvän.
Agnes Melchert
Gå till toppen