Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

La ut bilder med hakkors och nazistsymboler

En Örkelljungabo döms i Helsingborgs tingsrätt för att i sociala medier ha spridit symboler som glorifierar nazismen och folkmordet på judar.

Det var i maj 2018 som en 28-årig man i ett gräl med sin sambo gick lös på hennes ägodelar så att bland annat en TV och en surfplatta förstördes. I brottsutredningen som följde uppdagades även brott av en annan karaktär.
Det visade sig att mannen föregående höst lagt upp en bild på sig själv i sociala medier som fångade polisens intresse. Där poserar han framför en flagga med ett hakkors på. På en annan bild från 2014 har han fotograferat en ny tatuering som visar en sifferkombination med referenser till den vita rasens överlägsenhet och en hyllning av Adolf Hitler.
Mannen döms nu till fängelse i en månad för hets mot folkgrupp i två fall. Han döms också till viss del för skadegörelsen.
Själv sa mannen att den första bilden skulle ses som en ren festbild med en bakgrund som saknade relevans. De tatuerade siffrornas innebörd var han i stort sett enig med åklagaren om, men ansåg inte att det rörde sig om hets mot andra.
Det var inte ett resonemang som rätten köpte. Påföljden mildrades dock från två månader till en månad eftersom mannen redan var dömt till fängelse för andra brott, och för att en del av de nya brotten ligger längre tillbaka i tiden.
Gå till toppen