Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nu startar slakten av Arbetsförmedlingen – på måndag stänger 16 skånska kontor

På måndag inleder Arbetsförmedlingen sin stora neddragning i Skåne. Bara fyra öppna kontor blir kvar: Malmö, Helsingborg, Kristianstad och Ystad. Sexton orter mister sina kontor och arbetslösa hänvisas till webb- och telefonkontakt med arbetsförmedlare.
– Om man vill träffa en arbetsförmedlare personligt, får man åka till de fyra orterna, säger Sofie Carlsson, regionchef för Arbetsförmedlingen i Skåne.

Bland de sexton orter där kontoren ska vara helt avvecklade till december 2020 finns Lund, Landskrona, Svedala, Åstorp, Ängelholm, Bjuv, Båstad och Klippan.
I Eslöv och Simrishamn kommer arbetsförmedlare att finnas på plats några timmar i veckan, för avtalade besök. Arbetsförmedlingen har sagt upp runt 230 arbetsförmedlare i Skåne, och går från 1 675 anställda till 1 100.
En del av arbetsförmedlarna styrs om till kundcenter, dit arbetssökande framöver får vända sig via telefon, webb och chatt.
– Vi har samma uppdrag som förut, men det får såklart konsekvenser att vi tappar en tredjedel av personalstyrkan, säger Sofie Carlsson.
Arbetsförmedlingen i Klippan, ett av de sexton kontor som ska vara helt avvecklat nästa år. Redan på måndag stängs dörrarna för besök.Bild: Annsofie Wieland
Bland de skånska kommuner som blir av med sina AF-kontor har reaktionerna varierat från ilska till oro.
– Helt huvudlöst att lägga ner i en stad som Lund, anser oppositionsrådet Anders Almgren (S) i Lund.
– Fullt förståeligt att staten tar grepp om en verksamhet som inte fungerat, men dåligt att man stänger ner innan det finns en bild av vad som ska öppna istället, säger Torkild Strandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Landskrona.
Bild: Krister Cronqvist
Att det skulle bli en storslakt på AF-kontor har varit känt sedan i mars. Då presenterade Arbetsförmedlingen konsekvensen av den kraftiga besparingen i M-KD-budgeten som riksdagen beslutat om.
Förutom att över 130 kontor stängs runt om i landet, har Arbetsförmedlingen nu mycket mindre pengar till extrajobb, praktikplatser och beredskapsjobb för nyanlända och andra som står långt ifrån arbetsmarknaden.
– Att vi har mindre pengar till olika åtgärder, det märker nog kommunerna redan. Vi har färre personer som kan fatta besluten och vi fick också stora neddragningar i våra programanslag. Det är inte en bra kombination, säger Sofie Carlsson.
Det är förståeligt att staten vill göra något åt Arbetsförmedlingen, men vad kommer istället? undrar Torkild Strandberg (L). I Landskrona märks redan att AF har mindre pengar till arbetsmarknadsprojekt.Bild: Emil Langvad
Risken finns att kommunerna nu får bära en tyngre börda anser Torkild Strandberg i Landskrona, där arbetslösheten ligger på 11,4 procent.
– Det är väldigt påtagligt att vi nu saknar finansiering av vår satsning på enkla jobb, där staten genom Arbetsförmedlingen stått för en stor del. Den kranen är nästan helt tillskruvad, säger han.
Torkild Strandberg skrev i våras en debattartikel tillsammans med Malmös ks-ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S). De var båda kritiska till det vakuum som uppstår i arbetsmarknadspolitiken när Arbetsförmedlingen tvärbromsar.
– Jag vill se tydliga spelregler för vad som är kommunens ansvar och vad som är statens ansvar, och det som ligger däremellan med upphandlade aktörer, säger Torkild Strandberg.
– Det finns två stora utmaningar: dels en grupp, huvudsakligen med rötter utomlands, som har extrema svårigheter att ta sig in på arbetsmarknaden. Och så kompetensförsörjningen till företag.
Anders Almgren (S) i Lund är kritiskt mot de stora neddragningar som tvingats fram i Arbetsförmedlingens verksamhet.
– Från borgerligt håll är detta en nedmonteringspolitik, som jag inte tycker att vi Socialdemokrater ska stå för. Även om Arbetsförmedlingen måste utveckla sitt arbetssätt och bli bättre på det man gör.
Beslutet att lägga ner kontoret i Lund anser Anders Almgren vara särskilt svårförståeligt med tanke på stadens storlek, geografiska läge i Skåne, och Arbetsförmedlingens uppdrag.
– Vägen till ett arbete är ju att stärka sin kompetens. Vi har bland landets bästa vuxenutbildning, bästa gymnasierna och det främsta universitetet. Med Arbetsförmedlingen på plats i Lund finns möjligheter som ingen annan stad i landet har, säger Anders Almgren.
Bild: Krister Cronqvist
Gå till toppen