Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Perstorps Framtid engagerar sig inte för sparkad parkarbetare

Styrande Perstorps Framtid delade ut ett visselblåsarpris till sparkade parkarbetaren Nils-Magnus Cederholm. Nu väljer man att inte arbeta för att ge honom ytterligare upprättelse. Kommunalrådet Torgny Lindau försöker också tona ner betydelsen av priset – men motiveringen från 2017 är tydlig.

Styrande Perstorps Framtid har på både styrelsemöte och medlemsmöte beslutat att inte "befatta" sig med eller "engagera" sig kring avskedandet av parkarbetaren Nils-Magnus Cederholm. "Ärendet är utagerat för Perstorps Framtid del", skriver man i protokollet.
– Jag har en annan åsikt än de andra. Men man har lagt locket på, säger partiets vice ordförande Bo Dahlqvist.
Bo Dahlqvist är vice ordförande i Perstorps Framtid.Bild: @imageAuthorName
Nils-Magnus Cederholm avskedades från Perstorps kommun hösten 2015. Han anklagades för att ha varit våldsam mot en kollega efter en dispyt. Det finns samtidigt vittnesmål om att Cederholm hotats samma dag och att han under en längre tid trakasserats på grund av att han slagit larm om misstänkta missförhållanden.
Perstorps Framtid belönade honom 2017 med ett visselblåsarpris på 5 000 kronor och i valrörelsen lovade kommunalrådet Torgny Linadu (PF) att se om det gick att göra något i ärendet. Trots det har man inte agerat och i somras avslöjade HD/NST att detta lett till intern kritik.
– När ni skrev i somras fick jag uppåt 100 telefonsamtal från Perstorpsbor som tyckte att det var bra att jag stod på mig om detta, säger Bo Dahlqvist.
Så du tror inte att beskedet från ditt parti kommer att tas väl emot av Perstorpsborna?
– Nej, det tror jag faktiskt inte, säger han.
Thony Ljung, som fram till nyligen ledde näringslivsbolaget, skickade i somras ett mejl till kommunledningen och bad om ett möte för att diskutera ärendet. Men något möte blev det aldrig och nu är han mycket besviken.
– Jag är förbannad. Perstorps Framtid har i valrörelsen dragit växlar på Nils-Magnus situation, och nu vill partiet inte befatta sig med honom, säger han.
Torgny Lindau (PF) är kommunalråd i Perstorp.Bild: Annsofie Wieland
Men kommunalrådet Torgny Lindau (PF), som också är ordförande i personalutskottet, försvarar beslutet.
– Ansvaret ligger på föregående majoritet. Det är inte ett enskilt partis sak att engagera sig i ett personalärende.
Är det inte bra att se över ärendet för att undvika liknande i framtiden?
– Det är preskriberat och rent juridiskt kan jag inte göra något.
Men finns det inget att lära av det som har hänt?
– Det är inte min sak att bedöma. Det får tjänstemännen göra.
Tidigare har partikamrater till dig bett om ett möte i ärendet. Du stängde inte dörren helt för det. Men nu blir det alltså inget möte?
– Nej, med bakgrund av beslutet vi tagit blir det inte det.
Hur tror du att det kommer att tas emot av Perstorpsborna?
– Förhoppningsvis har de förståelse. Nils-Magnus Cederholm fick pengar från Perstorps Framtid av humanitära skäl då avskedet skedde precis vid jul. Sedan var det Nils-Magnus som själv myntade uttrycket visselblåsarpris, det var inte Perstorps Framtid, säger Torgny Lindau.
När vi frågar Nils-Magnus Cederholm om det var han själv som myntade begreppet "Visselblåsarpris" skickar han en bild på motiveringen till priset som han fick från Perstorps Framtid tillsammans med de 5 000 kronorna. Där står:
"Styrelsen i Perstorps Framtid har beslutat att hedra dig för det civilkurage du har visat som visselblåsare i Perstorps kommun.
Vi önskar dig och familjen en God Jul och Gott Nytt år!
Styrelsen i Perstorps Framtid"
Sparkade parkarbetaren Nils-Magnus Cederholm med visselblåsarpriset från 2017.
Det nya beskedet från Perstorps Framtid gör Nils-Magnus Cederholm besviken.
– Ja, mycket besviken. Perstorps Framtid har riktat kritik mot Socialdemokraterna och andra partier för att de inte har agerat i mitt ärende, och så lägger de bara ner det, säger han.
Gå till toppen