Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sara Damber ny ordförande i Friends: ”Vi ska bli en högre röst i debatten”

Hon lämnade Friends för fyra år sedan. Men som grundare har Sara Damber från Nyhamnsläge rätt att föreslå ny ordförande. Den här gången rekommenderade hon – sig själv.

Sara Damber bor med sin familj i Nyhamnsläge och har ett kontor i saluhallen. Men varannan vecka är hon på resande fot i Stockholm, Göteborg och Malmö.Bild: Anders Malmberg
Det var 1997 som en 19-årig Sara Damber grundade Friends och började resa runt bland skolor i Sverige och prata om mobbning.
För fyra år sedan lämnade hon för att istället engagera sig i andra saker och ge plats till nya idéer.
Men nu är hon tillbaka.
– Jag har inte varit superengagerad de senaste åren, men under vintern fick jag uppdraget att hitta en ny ordförande. När jag började titta på verksamheten tyckte jag att det fanns många spännande utmaningar. Då blev jag sugen själv, säger hon.
– Det är väl kanske inte supervanligt att man föreslår sig själv, men som grundare är det kanske okej. Friends ska bland annat rekrytera ny generalsekreterare och jag vill vara med i det arbetet.
Charlotte Petri Gornitzka var ordförande i Friends från 2015 till 2019. Eftersom hon har fått jobb som assisterande generalsekreterare och biträdande exekutivdirektör för Unicef funkar det inte logistiskt och hon lämnar över till Sara Damber.Bild: Vilhelm Stokstad / TT
Sara Damber har alltid brunnit för frågor som ensamhet, inkludering och utanförskap. Och det är dem som Sara Damber nu återigen ska ta sig an.
– Man pratar om att ensamhet är vår nya folksjukdom. Klyftor, rädslor och osäkerheter är inget nytt men jag tycker att det finns ytterligare aspekter på det nu än för 20 år sen när jag startade verksamheten.
– Vi har ett samhälle med ökade skillnader och orättvisor. Vi måste jobba med barn och ungas mod och empatiska förmåga.
Det som väntar närmast, förutom att hitta en generalsekreterare, är att nå ut bättre.
– Friends bedriver och leder mycket forskning och är experter i de här frågorna. Den kunskapen behöver komma ut till fler aktörer. Vi behöver bli en högre röst i debatten. Att vara kompromisslös när det gäller allas rätt till en kompis.
”Det är samma saker som krävs för att driva förändring på ett lokalt plan som nationellt. Tålamod, att vara påläst och få med sig människor” säger Sara Damber.Bild: Anders Malmberg
Sara Damber kliver in i rollen som ordförande med fler perspektiv än vad hon hade tidigare. Under de senaste åren har hon varit skolchef i Båstads kommun och sedan valet för ett år sedan sitter hon med i Höganäs utbildningsnämnd för Socialdemokraterna.
– Det underlättar att ha den sidan. Det är skillnad på att stå utanför den kommunala kontexten och verkligheten än att vara inne i den och förstå hur man ska jobba.
Brist på lokalt engagemang hos unga är tydligt för Sara Damber och därför startade hon Youth 2020 förra året. Syftet är att säkerställa ungas plats och inflytande i demokratin. Arbetet där kommer fortsätta parallellt med det ideella uppdraget i Friends.
– Vi behöver mer lokalt engagemang generellt, men framförallt från unga. Men jag förstår att det är svårt när man har egna barn och så för det är ofta kvällstid. Det är dock vi vuxna som måste skapa strukturer för att släppa in unga i den lokala politiken.
Läs också Hon vill återuppfinna demokratin hos ungdomar
Gå till toppen