Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ledare: Helgens tyska vägval angår hela Europa.

Angela Merkel.Bild: Michael Sohn
Geografiskt är söndagens tyska val en ganska begränsad historia. Enbart väljarna i Sachsen och Brandenburg får gå och rösta. Men av opinionsmätningarna att döma kan de båda delstatsvalen skaka om politiken i hela Tyskland.
De traditionellt dominerande partierna, kristdemokratiska CDU och socialdemokratiska SPD, väntas backa rejält. Samtidigt ser främlingsfientliga AFD ut att kunna bli störst i båda delstaterna.
Rösterna läggs i ett känsligt läge i den tyska rikspolitiken. Förbundskansler Angela Merkels CDU styr i en skör koalition med SPD, som för tillfället saknar partiledare. Och flera av dem som vill ta över partiledarrollen talar om ett socialdemokratiskt uttåg ur regeringen.
Lägg därtill att Merkel inte väntas stanna så värst länge till i toppolitiken. Det kristdemokratiska partiledaruppdraget har hon redan lämnat över till Annegret Kramp-Karrenbauer. Därmed måste splittringen mellan CDU och systerpartiet CSU nu också hanteras utan Merkels givna pondus.
Mot den bakgrunden är det inte svårt att se hur framgångar för AFD regionalt skulle kunna skapa turbulens även nationellt.
Med sitt högerradikala populistiska budskap har AFD gjort sig till språkrör för missnöjda väljare, i synnerhet i öst och utanför större städer. Ännu nästan 30 år efter Berlinmurens fall märks tydliga skillnader mellan landets östra och västra delar. I öst är inkomsterna till exempel lägre och arbetslösheten högre än i väst. Därutöver finns samma slags intressekonflikter mellan stads- och landsbygdsområden som i andra länder.
Polariseringen är inte ny, men har uppenbart fördjupats och AFD gör sitt bästa för att elda under stämningarna. Det sker ofta med en lika skamlös som historielös retorik. Slagorden handlar inte bara om brottslighet, dieselförbud och ekonomiska klyftor. Merkel anklagas också för att ha infört en "åsiktsdiktatur". Det dras till och med paralleller till kommuniststyret i forna DDR.
Bisarrt, naturligtvis. Merkel underströk en av de väsentliga skillnaderna när hon häromveckan ansattes av en AFD-företrädare vid en frågestund i tv:
"Det faktum att du sitter här på första raden och kan ställa din fråga utan att riskera något talar emot tesen att du inte kan säga vad du vill."
Men uppenbart går AFD:s överdrifter och grova förenklingar hem i allt bredare väljarled. Det påverkar hela samhällsdebatten där tonen blivit hårdare och påhoppen fler.
Så vad händer när rösterna väl räknats i Sachsen och Brandenburg?
Angela Merkel har genomgående förvaltat ett politiskt arv med pragmatism och reson – såväl nationellt som inom EU. Blickar från många länder riktas nu därför mot delstatsvalen med stor oro: Kommer framtida tysk politik att präglas av mer smutskastning, främlingsfientlighet och högerpopulism?
Det skulle vara illvarslande inte bara för Tyskland, utan ett oroande tecken för hela Europa.
Gå till toppen