Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Klippans brottförebyggare värvas av polisen

Henrik Ehrenberg ska arbeta med polisens krisberedskap i nordvästra Skåne. Om en månad lämnar han rollen som brottsförebyggare i Klippans kommun.

Henrik Ehrenberg har arbetat som brottsförebyggare i Klippan 2011-2019 blir nu sakkunnig hos polisen Nordvästra Skåne.Bild: Annsofie Wieland
För drygt åtta år sedan kom Henrik Ehrenberg till en nyligen utökad tjänst som brottsförebyggare i Klippans kommun.
– Innan dess var den bara tio procent. Jag fick möjlighet att forma den själv, säger han.
Jobbet har – grovt förenklat – handlat om att se mönster i brottsanmälningar och försöka inspirera alla inblandade att bryta det, från kommunen och polisen, till företagare och medborgare.
– Om jag är lite nöjd med något så är det att Klippan, trots den fina befolkningsutvecklingen vi har haft, ligger på motsvarande samma nivå när det gäller antal anmälda brott, eller till och med med en svag minskning, säger han.
Just nu diskuteras våldsupptrappningen inom den kriminella världen på alla samhällets nivåer: Hur det påverkar säkerheten för helt vanliga människor som råkar befinna sig i närheten och hur våldsspiralen ska kunna brytas.
Inte heller mindre orter är förskonade. För många blev det väldigt tydligt när en sprängladdning detonerade i en trappuppgång i Klippan förra hösten, även om en kriminalitet som i verkligheten påverkar många fler är droghandeln som krupit ner i åldrarna.
– Storstadsproblematiken finns här, även om vi kanske har det lite lugnare. Vi behöver ta oss an de utmaningarna lite mer systematiskt och strukturerat.
Från 1 oktober börjar han på en nyinrättad tjänst som handläggare i krisberedskap på polisområde nordvästra Skåne. Steget är inte alls ologiskt, tycker han.
– I min roll i Klippan har jag haft nästan daglig kontakt med polisen och har lärt känna organisationen.
Inom polisen har krisberedskap tidigare skötts regionalt, men nu tillsätts även resurser i polisområdena. Uppdraget kommer både att handla om polisens interna krisberedskap och polisens roll i totalförsvaret, vid höjd beredskap eller krig.
Genom åren har Henrik Ehrenberg fått ett tätt samarbete med Klippans kris- och säkerhetssamordnare Göran Tesfai. Tillsammans har de fått hantera både öppna kriser och händelser som han fortfarande inte vill tala öppet om, med hänsyn till enskilda personer. De har också arbetat internt med chefsstöd och med att samordna den kommunala organisationen kring komplicerade ärenden.
Göran Tesfai stannar kvar och får borga för kontinuiteten. Det kommer ingen efterträdare, i alla fall inte direkt.
– Just nu håller jag på med att avveckla mig själv, säger Henrik Ehrenberg.
Gå till toppen